LIDL. Заслужава си!
Славянка Върбакова
Славянка Върбакова

– Как решихте да кандидатствате в Lidl?
Преди да постъпя тук, работих дълго време в строително-инвестиционна компания. И, някак естествено, когато видях обява за асистент строителство с немски език, кандидатствах, защото вече бях натрупала опит в областта на недвижимите имоти и строителството и имах желание да работя с немски език.

– Какъв път сте изминали досега в Lidl?
Първоначално започнах като асистент строителство. Преди около две години се направиха структурни промени и звеното „Администрация Недвижимости“ се отдели от „Администрация контролинг“ като самостоятелно звено към Централизирани дейности. Тогава ми предложиха да поема тази нова позиция.

– Какви са задачите на Вашата позиция и с какви по-специални проекти се занимавате?
Задачите са доста разнообразни и изискват интензивна комуникация с различни звена във фирмата. Като започнем с контрола на документацията за всеки един обект на Lidl от момента на възникването му, което означава сключването на договор за закупуването или наемането на имот, до построяването на един филиал и въвеждането му в експлоатация, а в последствие и поддръжка. Моя отговорност е да следя за съответствието между документите и системите за управление на недвижимости, както и да обслужвам функционално и да администрирам тези системи. Оказвам и помощ на колегите от регионалните експанзионни бюра, както и на колегите от „Счетоводство“ в допирните точки между двата ресора.

– Разкажете ни за колегите си и за атмосферата във Вашия отдел!
Активни, ентусиазирани и търсещи хора, което се предполага и от позициите, които заемат. Недвижимости е звеното, от което започва движението на колелото на Lidl – тук се избира най-точната локация за откриване на магазин, прави се изчисление, планира се бюджет, при нас е и контролът дали тази инвестиция отговаря на установените правила и условия. Ние съблюдаваме строителството и стигаме до откриването на филиала, където вече се вижда и трудът на другите отдели.
В своите колеги най-много харесвам това, че умеят да водят преговори и да отстояват исканията на Lidl. От друга страна, те са стриктни и последователни в действията си.  Преследват целите си и си поставят нови.

– Какво означава за Вас да работите в Lidl?
Предизвикателство.
Предизвикателството да започнеш с изграждането на първия филиал и да стигнеш до днес, когато има 80 успешно работещи филиала. Предизвикателство да се сблъскваш с новости, без да се страхуваш от тях. И да гледаш към успеха.

– Има ли специфичен начин, по който се правят нещата в Lidl?
Така нареченият „Lidl-ски начин“? Да работиш при строги правила, с изградена структура, да си поставяш високи цели и да искаш да бъдеш най-добрият сред добрите – това е Lidl-ският начин.

– За Вас лично какво означава да работите в успешна компания като Lidl?
След като компанията е успешна, значи и служителите й са успешни и това се отнася за всеки един от нас. Успехът на Lidl не се е случил сам, той се е случил от хората, които работят в компанията. А след като аз седем години работя тук, значи съм допринесла за този успех.

– Какво бихте казали на хората, които кандидатстват за позиция в Lidl или пък сега постъпват на работа при нас?
Ако обичат предизвикателствата и искат сигурен работодател, да не се двоумят и да кандидатстват. А ако вече са избрани, да работят от първия ден усърдно, с постоянство и да вярват, че ще постигнат целите си. Усилията тук се възнаграждават.

– Как бихте описали Lidl с три думи?
Сигурност, амбиция, успех.
 
Моята лична рецепта за успех:
Едва ли мога да дам точна рецепта, защото това не е като рецептите на Манчев и Шишков. И все пак… може би упоритост, постоянство и последователност. И не на последно място – късмет.