LIDL. Заслужава си!
Светослав Цветанов
Светослав Цветанов


– Какви са Вашите задачи в Lidl?

Оглавявам направлението Организация ИТ, като задачите ми са свързани предимно с ръководни и организационни функции. Следя за изпълнението на всички задачи и проекти, които моето направление е поело като ангажимент и съм основното контактно лице за всички ресори във фирмата. Винаги сме имали и продължаваме да имаме много и най-разнообразни проекти. Това е отговорност от една страна, но и удоволствие от друга, тъй като не ни остава време да скучаем.

– Какво е за Вас да работите в Лидл?
Една много добра възможност да работиш на високо и професионално ниво и да бъдеш оценяван затова. Политиките и принципите на Централата в Германия са внедрени напълно и при нас и се чувстваме, че работим по „европейски“. Малко са фирмите в България, които могат да предложат сходни условия.

– Как успявате да се мотивирате всеки ден?
Работата и задачите, които ежедневно вършим, да ни доставят удоволствие или поне да ни харесват, това е достатъчно човек да идва с желание на работа и да бъде мотивиран. В моя случай това е точно така. И, както споменах, условията на работа са много добри и няма какво да ме демотивира!

– Каква беше представата Ви за Лидл когато започнахте? Промени ли се нещо?
Честно казано не познавах добре фирмата преди да започна и нямах кой знае каква представа за нея. Определено не съм очаквал това, което видях след това, в положителен смисъл, разбира се. Огромна компания с много възможности и професионален стил на работа.

– Какво бихте казал на колегите, които започват сега?
Lidl lohnt sich. Което означава, че работата тук си заслужава. Има много работа, но се върши професионално и в екип и ако човек се справя добре, това не остава незабелязано.

– А на тези, които обмислят кандидатура в Лидл?
Да помислят дали са готови за това, което споменах по-горе, и ако да, да действат смело!

– Смятате ли, че Лидл е успешна компания? Какво означава това за Вас?
Да, смятам, че е успешна компания поради две причини. От една страна финансовите резултати на компанията говорят сами по себе си (при това не само в България, но в световен мащаб), а от друга ниската флуктуация на служителите при нас показва, че хората са доволни и искат да останат във фирмата. Според мен това е резултат от успешния бизнес модел, който работи добре във всички държави.

– Каква работна среда стимулира постигането на успех?
Спокойна и мотивирана. Хората не трябва да изпитват постоянен страх, че могат да изгубят работата си, и същевременно трябва да са мотивирани за непрекъснатото развитие, което е необходимост за траен успех. Както се казва: „За да останеш на постигнатото ниво, трябва да тичаш с всички сили, но за да напредваш, трябва да тичаш още по-бързо“!

– Кое Ваше лично качество смятате, че Ви прави успешен?
Опитвам се да запазя мотивираност и желание за новите задачи и предизвикателства и да ги предавам и на моите колеги. Мисля, че засега ни се получава, тъй като, както вече споменах, при нас има много разнообразни и интересни проекти.

– Бихте ли препоръчали Lidl като работодател и защо?
Определено бих го препоръчал. Освен добрите условия на работа, които получаваме, има възможност за развитие както на национално, така и на международно ниво.
Ако това е целта на даден човек, това е една от възможните фирми, където да го реализира.

– Как бихте описал Lidl с 3 думи?
Възможност, коректност, работа.

Моята лична рецепта за успех:
Спокойствие и мотивираност. Човек трябва да върши работата си по най-добрия начин,
без прибързаност, да работи сякаш го прави за себе си. Резултатите рано или късно ще дойдат. Ако човек си постави за фикс идея задължително повишение, може само да го извади от ритъм и да не покаже потенциала си и заради това да не постигне целта си.