LIDL. Заслужава си!
Иван Даскалов
Иван Даскалов


– Как започнахте работа тук и през какви позиции минахте?
2008-а видях случайно обява, че Lidl търси служители. Изпратих самоинициативно
CV и кандидатствах за позиция във финансово-счетоводно отчетно направление.
След това минах няколко интервюта и започнах като служител, който да изгради системите за стоково управление в Lidl.

– Как стигнахте до позицията ръководител направление „Контролинг“?
След като стоковото стопанство за Лидл България беше изградено, за мен беше интересно да видя и друга страна на работа в Lidl. Ето защо се насочих в тясно икономическа специалност – управление на разходите. Там се запознах със стоката, както и с процесите, свързани със самите разходи, които съпътстват и правят въобще възможно функционирането на Lidl. По този начин опознах всичко, свързано със стоките и всичко, което съпътства или е необходимо като допълнително условие за това да съществуваме като фирма. Така през 2011-а година, станах ръководител на направление „Контролинг“.

– Разкажете ни повече за Вашия екип.
В момента ние сме един малък екип от общо 4-ма души. Ако мога да характеризирам нашия екип с една дума, това е сплотеност. Това, което се изисква от нас, е доста голяма гъвкавост. Няма тясна специализация, въпреки че има сфери, в които някой е малко по-задълбан, с малко повече познания, с малко повече опит.
Това допринася за още по-голямо сплотяване на екипа, както и за разнообразяване на работата.

– Смятате ли, че има специфичен, уникален начин, по който се правят нещата в Lidl?
Lidl подхожда към всичко доста обмислено, с предварителна подготовка. Структурирано и със солидна подготовка, така бих описал Lidl-ския начин.

– Какво е за Вас да работите в Lidl?
Това определено е нещо хубаво, защото ежедневно се занимавам с нещо ново.
Точно затова избрах да работя в „Контролинг“. Моята задача е да мога да се поставя на мястото на всеки един от фирмата и по този начин да разбера конкретната ситуация. Това за мен е най-интересното.

– С кои постижения в работата се гордеете най-много?
Това, че след толкова много обучения, през които съм минал, при мен вече идват хора, които да се обучават. Това е целта в Lidl. Да има кръговрат на познанието. Влага се в обучението на даден човек, но с мисъл, че това ще се запази като ноу хау във фирмата и ще се развие. Това е едно от нещата, което прави Lidl толкова успешна компания.

– Как бихте описали Lidl с три думи?
Lidl е принципна, коректна и развиваща се компания.

– Как мотивирате Вашия екип?
При нас няма еднообразни дни, ето защо мисля, че колегите ми са доста мотивирани. За да ги мотивирам допълнително, се старая да им посочвам всеки ден колко голямо значение има това, което правят, върху цялостната дейност на фирмата.

– Бихте ли препоръчали Lidl Като работодател?
Не само че бих, а и съм го правил. Lidl e от фирмите, които от една страна са достатъчно консервативни, за да не се впускат в някакви прибързани решения,
а от друга осъзнават необходимостта от развитие. Точно тази добра смес от достатъчно консервативна и от достатъчна динамична фирма прави Lidl уникална компания.

Моята лична рецепта за успех:
Моята рецепта за успех е структуриран подход към абсолютно всеки един аспект от работата.