LIDL. Заслужава си!

Атанас Бакалов

Работата в логистиката е като ребус, който трябва да разгадаеш

Атанас Бакалов е Ръководител „Складова логистика“ във втория логистичен център на Лидл България – в с. Кабиле, Ямбол. Целият му професионален опит минава в сферата на търговската логистика. Завършва висше образование по дуалната система за обучение на Lidl Германия в професионалната академия в Щутгарт, специалност „Логистика в търговията". През 2011 става част от Лидл България като ръководител отдел "Комисиониране" в първия склад на компанията в с. Равно поле, до София. С откриването на втория логистичен център в с. Кабиле през месец юли тази година застава начело на складовата логистика на новата база.

За логистиката като ребус и за изминатия път до успеха – ето какво споделя той пред karieri.bg.

1. Разкажете ни за професията си. С какво се занимава един ръководител на “Складова логистика” и как минава денят ви?
За мое щастие, динамиката в нашата работа е голяма и всеки ден се случва нещо ново, непредвидено и провокиращо уменията ти да реагираш бързо и правилно. В хода на един нормален работен ден с екипа ми подсигуряваме приемането, подготовката и експедирането на средно 1000 палета със стока, като се радвам, че това число не спира да върви нагоре, което е знак за устойчивост и развитие. Сред другите ми ежедневни задължения са оперативки с отделите, обход на цялата складова база, обучения и главоблъсканици как да оптимизираме процесите си, така че да бъдем максимално ефективни и клиентите ни да са доволни.

2. Как избрахте да се насочите към тази сфера на работа?
В първата си година като студент в София започнах работа в куриерска фирма. Следвах икономическа специалност и попаднах на презентация на дуалната система за обучение в Германия. Предимството на дуалното обучение е, че ти позволява едновременно да учиш и поетапно да прилагаш практически наученото. Така комбинирах опита от работата и университета и стигнах до направлението на логистиката във водещата европейска верига Lidl.

3. Какво образование, подготовка и квалификации трябва да има един специалист по логистика?
Зависи от типа логистика – в складовата логистика, например, какъвто е моят случай, е добре да имаш икономическо образование в комбинация с познания по информационни технологии. Задължително е да имаш стаж по специалността и опит с работа в голям екип. Географските познания също са от ключово предимство – няма как да взимаш правилни логистични решения, ако не си запознат с инфраструктурните особености на региона и бранша.

4. Вие сте учил по дуалната система за обучение на Lidl. Разкажете малко повече за програмата и това, което я прави по-специфична в сравнение с образованието по специалността в специализирани гимназии и университети.
Дуалната система все още не е много популярна у нас, но истината е, че в страни като Германия, Австрия и Швейцария вече се е доказала като успешна форма на обучение. Най-голямото ѝ предимство е, че дава възможност на работодателя да определи заедно с университета теорията, която е важно да усвоиш за дадената професия, като получаваш шанса да я практикуваш в реална работна среда. Изправяш се пред предизвикателството да реализираш в ежедневната работа това, което си научил. Така се създават кадри, които имат едновременно и знанието, и практическия опит, а това е основен елемент за успеха на всеки бизнес днес. Не на последно място е и факторът  финансова стабилност – получаваш възнаграждение и договор, което ти дава необходимата сигурност и спокойствие.

5. Имал сте възможност да работите и в чужбина, какво ви накара да се върнете в България?
Семейството, приятелите, природата и страната ни с всичките ѝ предимства и недостатъци. Наистина осъзнаваш стойността им, когато си далече от тях.

6. Кое е най-голямото предизвикателство в работата ви в момента?
Отговарям за Складовата логистика в Логистичен център Кабиле, който открихме буквално преди близо 2 месеца. Именно затова в момента най-голямото предизвикателство пред нас е да положим стабилна основа, която в бъдеще ще ни гарантира ефективни работни процеси, добра координация, високо качество на услугите и сплотен и мотивиран колектив. Хубавото е, че нашата компания вече има онзи богат и дългогодишен опит, който много често ни позволява да разполагаме с готови практики, решения и процеси, които са доказали своята ефективност и които просто трябва да бъдат приложени.  
 
7. А в какво намирате удовлетворение?
В работата – когато успея да наредя пъзела и да видя цялостната картина, към която съм се стремил. В свободното си време в хобитата си – да обикалям с мотора си и да летя с парапланер са нещата, които могат да накарат кръвта ми да кипи или да ме успокоят и откъснат от стреса на ежедневието. В последните години започнах да посещавам и различни курсове по програмиране – интересно е, защото променя начина на мислене и те провокира с търсенето на решения на сложни задачи.

8. На кого бихте препоръчал да се насочи към работа в сферата на логистиката? Какви качества и интереси е важно да има човек, за да прецени дали това е неговата посока за развитие?
Бих я препоръчал на всеки, който иска да инвестира времето си в устойчив бранш, който е преди всичко интересен, динамичен и перспективен. Работата в сферата на логистиката ти дава умения, които след това можеш да прилагаш не само в професията, но и в живота. В нашата среда човек трябва да е отворен към новостите, да е любопитен, да има желание да се информира, да бъде инициативен и да гони целта си. За да вървиш напред, следва да си заложил и на екипността. При работата в голям колектив трябва да можеш да се адаптираш, да намираш баланса, но и да бъдеш критичен към самия себе си.

9. Какви са възможностите за кариерно развитие в тази област?
Неограничени – стига да искаш да поемаш отговорност, да развиваш потенциала у себе си и хората, както и разбира се, да постигаш резултати. Логистиката генерира основно разходи – затова всеки, който може да запази и подобри качеството на услугата при минимални разходи, би постигнал много.