LIDL. Заслужава си!

Елина Христова

В България все още можеш да бъдеш пионер

Елина Христова-Петкова, Ръководител „Стоково снабдяване“ в Лидл България, разказва пред karieravbulgaria.com за възможността да си първи в родината си и за успеха, който е „най-сладък“ у дома.

Опиши работата си с няколко изречения?
Аз и моите колеги търсим, избираме и определяме продуктите, които нашите клиенти ще намерят на регалите в нашите магазини, като заедно с това определяме и асортимента на българските и вносните продукти. Търговецът в Лидл България е човекът, който работи с доставчиците по качеството, опаковката и други детайли по продуктите, покрай които постоянно обменяме опит и споделяме ноу-хау. Моята работа включва преговаряне на всички търговски условия с българските доставчици. Аз конкретно отговарям за асортиментите „Сладки и солени изделия“, хляб и хлебни изделия, както и ядки. Работата ми носи със себе си много голяма отговорност – от една страна, ние отговаряме за това нашите клиенти да намерят любимите си продукти на високо качество и добра цена, а от друга, участваме във формирането на техните вкусове.

Къде си учил/работил в чужбина (държава, университет, компания)?
Завършила съм Икономика и Интеркултурни науки в Германия, като заедно с обучението си съм била стажант в различни фирми и международни организации.

Колко време беше в чужбина?
Около 8 години.

Кога се върна в България?
Върнах се през 2010 г. , като поводът беше стъпването на Lidl на българския пазар. Не бих казала обаче, че съм „напускала“ България. Считам, че всяко едно място, на което съм живяла и работила, хората, с които съм комуникирала, са оставили своя отпечатък върху характера ми.

Защо избра да се върнеш в България?
Защото вярвам, че успехът, личностното и професионално развитие не зависят от географското положение. С възможностите за развитие, които предлага, Лидл България доказва, че човек може да постигне много и тук, в България. Да не забравяме, че усещането за успех е най-сладко у дома с любимите хора.
 
Би ли посъветвал(а) младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал(а) на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Бих посъветвала всеки, който чувства, че тук е „неговото място“, да се върне. На база дългогодишния ми опит в международна компания като Лидл България и благодарение на ежедневната комуникация с редица български и международни компании, смея да твърдя, че предизвикателства има за всеки, но тук идва мястото на упорития труд и професионализма, които се ценят високо. Работя с прекрасен екип от интелигентни, млади и амбициозни хора. Но още по-хубавото е, че в лицето на доставчиците, с които работим, срещам висок професионализъм и желание за развитие. Колегите и партньорите, с които работя, по нищо не отстъпват на тези в чужбина.

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
Не мисля, че имаше нещо, което да ме изненада. Просто защото никога не съм губила връзката си с родната действителност.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
В България, за разлика от много други държави, все още можеш да бъдеш пионер в някоя сфера, да бъдеш „човекът, направил първата стъпка“. Това са думи на един от членовете на ръководството на Лидл България, преди стъпването на компанията на българския пазар. С натрупването на опита, все повече ги оценявам и разбирам колко са верни. А най-големите предимства на живота тук – планината и морето са на най-много 3 часа път с кола, възможността да запазиш и поддържаш приятелствата си от ученическите години и изключително добрите възможности за обучение и развитие за децата ни.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Нашата природа, откритостта и общителността на нас българите.

Любимото ти място в България?
Родният ми град Бургас и любимите ми Родопи.  

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?
Тук имам всичко, от което се нуждая – щастливо семейство и сигурност, които съвместявам успешно с професионална реализация, приятелска среда и разнообразие в свободното време.