LIDL. Заслужава си!

Чавдар Михайлов

В България има бъдеще

Чавдар Михайлов, Директор „Продажби и логистика“ в Лидл България, разказва пред karieravbulgaria.com за пътя от Германия до България, за шансовете тук и в чужбина и за предимството да си у дома.

Опиши работата си с няколко изречения?
Като директор „Продажби и логистика“ отговарям за оперативния бизнес на Регионалното ни дружество в с. Равно поле, София, което включва логистичен център и над 40 филиала в Западна България от общо 87-те магазина на компанията. Моята задача е така да организирам процесите в склада и магазините, че те да се превърнат в един добре функциониращ механизъм, за да осигурим на нашите клиенти свежи и качествени продукти.

Къде си учил/работил в чужбина (държава, университет, компания)?
Следвал съм в Германия, в Hochschule München. По време на обучението си там съм работил в Мюнхенския панаир, във фирма Epcos, която специализира в производството на електроника, в MAN – един от водещите европейски производители на камиони и автобуси. Бил съм и асистент в катедра Финанси, Инвестиции и Банково дело към университета
Колко време беше в чужбина?
В Германия прекарах общо 11 години.

Кога се върна в България?
В края на месец август 2010 година.

Защо избра да се върнеш в България?
Мисля, че няма българин, живеещ в чужбина, който да не се пита дали да се върне в България. Задават си този въпрос, защото въпреки по-добре устроения начин на живот в по-напредналите в икономически план държави, не могат да забравят родината си - семейството, роднините, родния дом, верните приятели, спомените от детството и не на последно място, страната ни, която има нужда от хора като тях. Хора, които са видели нови и иновативни методи за решаване на конкретни проблеми и биха обогатили обществото ни. Моите доводи не бяха по-различни.

Би ли посъветвал(а) младите хора да се върнат в България? Защо (да/не)? Какво би казал(а) на онези, които смятат, че в България няма бъдеще?
Ако имат чувството, че само пребивават в страната, а не живеят и не се наслаждават на живота си там, тогава силно им препоръчвам да се върнат. Мисля, че хората, живеещи в чужбина, много добре разбират какво имам предвид. В България определено има бъдеще. Аз съм на мнение, че тук може по-лесно и по-бързо да се направи кариера, отколкото в чужбина. Поради по-малкия пазар в България, човек може по-бързо да бъде забелязан и по-бързо да се развие в сравнение с Германия, например. Разбира се, стига човекът да има нужните качества, опит и мотивация да го направи.  

Какви бяха трите най-големи предизвикателства пред теб, когато се върна?
В личен план не съм имал такива. До голяма степен причината за това е, че в лицето на Лидл България винаги съм имал сериозен работодател зад гърба си. Компанията се беше погрижила да имам безпроблемен старт, включително беше организирала преместването ми. В професионален план обаче имаше много повече от три предизвикателства, защото след 3 месеца ни предстоеше откриването на първите Lidl магазини в страната. Изискванията и очакванията бяха на много високо ниво и мисля, че в този период всеки един служител на компанията надскочи себе си.

Какви според теб са трите най-големи предимства на живота и кариерата в България?
В България вече има много утвърдени световни фирми, които се развиват много бързо и се нуждаят именно от хора с опит в чужбина. При набирането на такива кадри обаче тези компании срещат трудности. Това логично води до много по-високи шансове за развитие за хора, които са натрупали опит в чужбина. Като добавим по-добрия социален живот и близостта на семейството, предимствата на това да живееш и да се реализираш професионално в България са наистина големи.

Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?
Оценявам това, което Германия ми даде през годините – безплатно обучение, финансова сигурност, развитие в личен и професионален план, но през цялото време ми липсваше нещо, което може да се обясни лаконично с израза, че „Камъкът си тежи на мястото.“

Любимото ти място в България?
Рупите – невероятно зареждащо място, с красива природа и много слънце.

Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?
Определено не съжалявам, че избрах България. Не мисля, че ако бях останал в Германия, щях да имам шанса да развия такава кариера, каквато успях да развия тук, в Лидл България. А най-хубавото е, че съм си у дома.