Възможност за любима работа

Евгения Неделчева и Анна-Славина Славчева

Служители на Лидл - продавач-касиер и младши-заместник мениджър филиал пред продукти с марка "Родна стряха" в Lidl магазин.

Лидл България за втора поредна година е в топ 3 на предпочитаните работодатели в престижната класация Employer of choice. Фирмена култура, работна среда, заплащане, възможности за обучение и развитие, са част от важните характеристики, които определят присъствието в нея. Точно те мотивират и служителите в Lidl да препоръчат компанията като работодател на свои близки и приятели.

Да препоръчаш работодател на своето дете е най-силното признание за добрата работна среда. Научете още от споделената история на Евгения Неделчева – Касиер продавач и Анна-Славина Славчева – Младши заместник-мениджър филиал, за които Lidl винаги е бил част от семейството.

Препоръчващ: Евгения Неделчева, касиер-продавач, гр. София

Какво те мотивира да препоръчаш Lidl като работодател на собствената ти дъщеря?

Е: Компанията предлага много добър социален пакет. Осигуряване на реална работна заплата и точните срокове за нейното получаване, допълнително здравно осигуряване, работното време, което се отчита и заплаща до минута - много плюсове, които ме мотивираха да препоръчам компанията на собственото си дете. Наред с факта, че работата в празнични дни се заплаща двойно, не работим на част от официалните празници и дори имаме бонус почивен ден за рождения такъв.

Как ти започна работа в Lidl?

Е: Аз съм учила за продавач консултант в Икономическия техникум в Червен бряг. Винаги ми е харесвало да работя с хора. Интензитетът на работа в търговията ми харесва, а това е сектор, който винаги е бил интересен за мен. Ето защо и кандидатствах за работа в компанията.

Какво знаеше за Lidl преди да започнеш работа в компанията?

Е: Аз кандидатствах за работа още в първите години след навлизането на търговската верига на българския пазар и станах част от екипа през 2013 г. Още тогава се знаеше, че Lidl е коректен работодател, че процесите на работа са ясни и опростени, което улеснява работата.

Познаваше ли хора, които вече работят в Lidl?

Е: Да, имах приятелка, която вече работеше в компанията, управител и зам.-управител, с които съм работила в друга верига. Имах информация от тези хора и съответно имах голямо доверие, защото вярвах в преценката им.

Кои са качествата на дъщеря ти Анна-Славина, които те убедиха, че тя е подходяща за служител в Lidl?

Е: Тя е много упорита, гони си целите до край, стреми се винаги към върха и към това да прави нещата по перфектен начин. Тя е спортист, отборен играч, научена е да бъде част от екип, което й дава голямо предимство. И не на последно място - изключително дисциплинирана.

Какво е чувството, когато знаеш, че твой близък работи в компанията? Споделяте ли си, обсъждате ли професионални теми?

Е: Чувството, че говорим на един език е много приятно. Еднакви неща ни вълнуват, когато стане въпрос за работа, а предвид факта, че 80% от ежедневието ни е свързано с това, то теми са много. Споделяме си какво ни е развълнувало, напрегнало или зарадвало в работния процес.

Какво те усмихва в работата ти?

Е: Аз живея в квартала, в който е и магазинът, в който работя. Хората ме познават и както видяхте аз непрекъснато общувам с тях, търсят ме, питат и разчитат на мен. Когато потърсят специално мен, защото съм се отнесла добре с тях или съм им препоръчала продукт, а те впоследствие дойдат да ми благодарят, това ме мотивира страшно много. Усмивката на клиента и добрите отзиви са най-приятното чувство от добре свършената работа.

Разкажи ни любима твоя случка от Lidl?

Е: Любими са ми моментите, в които сме били на тиймбилдинг с екипа, защото тогава излизаме от рутината и имаме възможност да се опознаем, преоткрием и сближим.

 

Препоръчан: Анна-Славина Славчева, младши заместник-мениджър филиал, гр. София

Какво те накара да избереш Lidl като работодател?

А: Условията на работа и социалният пакет, който предлага компанията са част от мотивацията ми. Фактът, че майка ми работи тук и аз добре знам каква е атмосферата, запозната съм от първо лице с динамиката на работа, която изцяло отговаря на моите очаквания, защото обичам постоянно да съм ангажирана и продуктивна, може би това са причините, които доведоха до решението ми да започна работа в Lidl.

Важно ли е за теб да познаваш компанията преди да започнеш работа в нея, по-лесно ли се взема решението в такъв случай?

А: Аз обичам да се „впускам в дълбокото” и не бих казала, че това има толкова силно значение за мен, но в случая фактът, че ползвах жокер беше плюс. На старта разполагах с преднина, защото вече знаех терминологията, която се ползва в ежедневната работа, толкова много бях слушала за нея. Мислех, че много ще се допитвам до майка ми, но реално това се случи само един единствен път, впоследствие всичко съм научила и усвоила сама в работната среда.

Помагат ли колегите за по-добрата адаптация?

А: Екипът ме прие много добре, изградих контакти и се почувствах приятно от начина, по които се отнесоха с мен в качеството ми на нов служител. Старая се да се уча от всеки един колега, да извличам както добрите практики, така и поуки. От всеки успявам да взема нещо ценно – от един начина, по който се обръща към клиентите, от втори – как зарежда, от трети – цялостната организация. Прилагам всичко научено, за да ставам все по-добра в работата си , за да раста в отговорности и позиции.

Потвърдили се препоръката на майка ти относно компанията?

А: Потвърди се напълно динамиката, но очакванията ми по отношение на развитие в компанията се надминаха многократно, защото ме повишиха девет месеца след началото. Чувството да си оценен е неописуемо. Това ми дава стимул да продължа да се старая и да работя в същия дух, даже и по-добре.

Успяваш ли да съчетават работата и личния си живот? Как жонглираш между професионалния живот и спорта, който знаем е важен за теб?

А: Нося много дини под една мишница, защото съм редовен студент специалност „Бизнес икономика“ в  УНСС. Съвсем наскоро завърших трети курс и съм щастлива, че имам разбирането на прекия си ръководител, който прави всичко възможно работните ми смени да са в унисон с лекционната програма. Като професионален спортист съм изградила в себе си дисциплината да съчетавам спортните си ангажименти с учебните, сега прилагам това и по отношение на професионалните. С баскетбол вече не се занимавам толкова активно, колкото едно време. Като професионален спортист играех в БК „Септември“, а след завършване на средно образование, се отдадох повече на учене и работа. Сега баскетболът е в графата любим спорт, който практикувам в аматьорска лига и в отбора на УНСС.

Кое е най-ценното качество, което придоби или разви в Lidl?

А: Лидерът в мен – това да бъда победител, да продължавам да раста нагоре и нагоре. Добавям и търпение. Темпераментът ми е такъв, че никога не съм обичала да обяснявам, но сега се налага да въвеждам нови колеги, с търпение да ги обучавам, да проявявам повече разбиране към индивидуалното темпо и нужди, за да работим като добре смазан механизъм.

Били препоръчала Lidl като работодател?

 А: Твърдо да. Шансът, който се дава на младите хора, да работят, да растат нагоре и да се развиват, най-много ми харесва в самата компания. Буквално току що завършили младежи могат да стартират в компанията, да преминат през Lidl школата, така буквално я наричам аз.

Как виждаш развитието с в Lidl?

А: След години се виждам като част от екипа в Централен офис. Все още обаче виждам развитието си в структурата, в която работя в момента. Искам да се движа постепенно по логичните нива на развитие. Вярвам, че висшето ми образование в една широкоспектърна специалност ще ме направи подходящ кадър за различен тип офис позиция. Имам много големи амбиции за развитие в Lidl.