Възможност за любима работа

Весела и Георги от първия випуск на Lidl разказват

ученик дуално обучение получава сертификат за завършено обучение от директор продажби и логистика Лидл България

Що е то дуално обучение? Разказват Весела и Георги от първия випуск на Lidl

Те са Весела и Георги – на 19 години, току-що завършили Националната финансово-стопанска гимназия в София. На пръв поглед по нищо не се отличават от останалите си съвипускници. Разликата обаче идва от там, че са част от първия випуск, завършил дуалната форма на обучение в Лидл България.

Но какво всъщност представлява дуалното обучение?

Това е сравнително нова форма на обучение в България, която успешно обединява практиката с теорията – гимназистите едновременно изучават теорията на избраната от тях професия и практикуват наученото в реална работна среда. Така накрая на обучението си учениците не само са натрупали сериозен професионален опит зад гърба си, но получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация в перспективна област – икономист. Георги заедно с Чавдар Михайлов, директор „Продажби и логистика РД Равно поле“ в Лидл България, който връчи специални грамоти на учениците.

Освен че са част от първия випуск от НФСГ в столицата, завършил тази форма на обучение по проект на Австрийската камара, Весела и Георги са и първите ученици дуална паралелка, избрали Lidl за своята професионална практика. През последните 2 години те са неизменна част от екипа на компанията. В този период двамата не само получават трудово възнаграждение и трупат стаж на база договор, но виждат с очите си как се случват процесите и как функционира една световна верига като Lidl.

„Научих какво е дисциплина, какво е да взимаш отговорност за грешките си и да се учиш от тях“, признава Весела. Добавя, че благодарение на менторите си, които през цялото време я напътстват и ѝ помагат, разбира как се управлява един магазин и се убеждава, че няма нищо срамно в това да попиташ, когато нещо не ти е ясно или не си разбрал.

Георги е единодушен с нея – „В Lidl научих много важни неща, свързани с изграждането на работната ми култура, работата в екип и колегиалното отношение“. Признава, че не е имало ден без запомняща се ситуация – „винаги имаше предизвикателства, което правеше работата интересна“. И до днес Весела си спомня как буквално за часове, заедно с нейна колежка, трябвало да заредят „Фурната на Lidl“ и да изпекат цялото количество хляб и печива за втората смяна. „Беше много отговорно и натоварено, но през цялото време се забавлявахме и се радвам, че напрежението не ни разколеба, а ни помогна да се утвърдим като екип и да свършим задачата качествено и навреме“. Именно този досег с реална работна среда и менторството от опитни професионалисти са и най-ценното, което дава дуалното обучение на учениците – възможност да натрупат ценен опит, който след завършването веднага да приложат на практика и който ще им е от полза при следващите им професионални крачки. А такива със сигурност предстоят – Весела чертае планове да замине за Германия, където да завърши висшето си образование, да опознае културата им и да се запознае с мотивирани млади хора като нея. „Мечтата ми е един ден да имам възможност да помагам на хората и да ги ръководя“, признава тя. Към бъдещи постижения гледа и Георги, като не крие, че един ден с радост би станал част от екипа на Lidl, защото вярва, че има какво да даде и какво още да научи от компанията – още една тема, по която с Весела са на едно мнение.