Възможност за любима работа

Менторите на дуални ученици в Lidl разказват

Менторите на дуални ученици в Lidl разказват

Надали има по-отговорна мисия от тази да обучиш и вдъхновиш талант – не само да формираш у него важни професионални умения, но да му предадеш своя житейски опит и ценности. Тази отговорност в програмата за дуално обучение в Lidl е поверена на менторите – служители в компанията, които специално са подготвени да обучават младежите и да бъдат до тях по време на практиката им в компанията.

Те разказват за впечатленията си от работата с учениците и какво според тях е най-ценното в дуалното обучение.

Вашите впечатления от учениците от първия Lidl випуск?

Силвия Янчева, Отдел Стоково снабдяване, участвала в кариерното им консултиране:

Бях буквално изумена от желанието им да се научат да работят, да натрупат професионален опит и да бъдат отговорни, дори на тази крехка възраст. От моя личен опит смятам, че това беше сериозно постижение за всички тях.

Мария Йорданова, ресор „Персонал“, координатор на проекта

Изключително открити и ученолюбиви млади хора, със стремеж към самостоятелност и свой критичен поглед към нещата. Най-хубавото е, че възприеха и припознаха нашата фирмена култура. Но това са ученици от елитно училище и не е изненада. Факт е, че едни от най-добрите ученици избират Lidl за своето обучение.

Галя Ганчева, МФ във Ф171 и ментор на част от учениците

Срещнах изключително позитивни и отговорни млади хора, които работеха с желание, винаги искаха да научават нови неща и постоянно се стремяха да се усъвършенстват.

Бихте ли препоръчали дуалната форма на обучение и защо?

Силвия Янчева: Бих я препоръчала на всички родители и деца. Изключително полезна форма на обучение, която дава възможност за изграждане на трудови навиици, учи на отговорност и ти дава много неща, които никога не можеш да научиш в училище или университета, защото просто трябва да се сблъскаш с тях и да ги преживееш.

Мария Йорданова: Това е изключително полезна форма за придобиване на трудови навици, знания и опит и едновременно с това, опознаване на истинския живот. Дуалното обучение помага за професионалното ориентиране и със сигурност помага за бъдещото образование. То е не само гъвкава и модерна форма за начало на професионалното развитие, но и страхотна възможност за първи стъпки към самостоятелност.

Галя Ганчева: Бих препоръчала тази форма на обучение на собственото си дете, след като от първо лице вече съм се убедила в неоспоримите му ползи за изграждане на характера в процеса на учене и работа.