Възможност за любима работа

Марина Дакова

Mарина Дакова получава сертификат от директор стоково снабдяване Драгомир Илиев и главен изпълнителен директор Милена Драгийска

Марина Дакова: Отговорността за страната ни утре е в нашите ръце днес

 

Нейният път започва от холивудската снимачна площадка, минава през едно от най-големите бизнес събития в Хелзинки, а днес е в Lidl. Какво би пренесла от Австрия и Финландия тук? Защо избира да бъде пред кулисите, а не зад тях. За първото „Уау!“, което си казва в Lidl, отговорността за бъдещето и свободата на хвърчилото – говори Марина Дакова.

 

Защо се насочи към Lidl и какво те привлече да караш стаж именно тук?

Развитието и динамиката в света на бързооборотните стоки както и възможността, връщайки се от Австрия, да продължа да използвам немския си и да работя за голяма международна компания.

Първото нещо, което си каза и което те впечатли, когато дойде в компанията като стажант?

Първото нещо, което си казах беше „Уау!“ с възхищение към колегите, тяхната вдъхновяващата енергичност и настроение. И още в първите дни принципите от ръководната харта на Lidl оживяха пред мен.

Учиш Product Marketing & Project Management в Австрия и една година си била по Еразъм във Финландия – какво най-силно те впечатли в тези две държави и начина, по който са уредени? 

Освен снежните Алпи в Австрия, ме впечатлява многообразието на диалекти и любовта към родното. А Финландия – това е друг свят на спокойствие, безброй езера и борови гори, между които човек кара колело през зимата, без да се притеснява, че снегът няма да бъде изчистен навреме.

Какво от манталитета на австрийците или пък финландците би искала да пренесеш и сред нас, българите?

Мисля, че би било страхотно, ако по-често си напомняме, че отговорността за България утре е в ръцете на всеки един от нас днес. Виждайки как това мислене работи и в Австрия, и във Финландия, ми се иска да последваме техния пример.

Най-вълнуващият проект, по който си работила досега?

Това определено е Nordic Business Forum – едно от най-големите бизнес събития в северните страни. През октомври имах удоволствието да съм част от организацията на финландското издание и бях отговорна за координирането на интервютата със спийкърите, част от които бяха Джордж Клуни и Ранди Зукърбърг.

След като завършиш в Австрия, би ли се върнала да работиш и живееш тук?

Да, категорично бих се върнала, защото за мен това е смисълът на обучението в чужбина – трупане на чуждестранен опит и ценни знания, които да са стабилна основа за по-нататъшно развитие в България.

Твоят проект е да подобриш процесите, свързани с износа на собствени марки на Lidl – имаш ли вече конкретна идея, която да ни споделиш?

Проектната ми задача е изцяло в ход, запознах се с процесите за износ и в момента подготвям нужната документация за доставки към Америка.

Казваш, че много обичаш театъра – коя е пиесата, която би гледала отново и отново и защо точно нея?

Пиесата, която бих препрочитала, е „Синята птица“ на Морис Метерлинк, защото винаги откривам по нещо различно за себе си.

Как се случи, че участва с главна роля в американска продукция, редом до Доминик Пърсел – каква беше твоята роля, как те избраха и кое е най-вълнуващото, което си спомняш от това изживяване?

Снимахме филма преди почти 9 години. Аз бях на 12 и случайно разбрах за кастинга и след трите кръга на подбор, бях избрана. Ролята беше на дъщеря, която бива отвлечена от героя на Доминик Пърсел.Вълнуващ беше целият снимачен период, както и моментите зад камера с екипа.

Не ти ли се прииска след това да поемеш по актьорския път ?

От опита ми и от срещите със замесени в магията на актьорството знам за предизвикателствата на тази професия в България. Затова мисля, че предвид усилията, които те полагат, трябва да има и хора, които са от другата страна на кулисите и оценяват изкуството им. Аз съм един от тях.

Имаш 30 секунди, в които светът слуша само теб – какво ще кажеш?

Свободата на хвърчилото не е в дължината на конеца, а в шанса то да се скъса.

Когато порасна, ще стана…  човек, който по-уверено сбъдва всекидневните си малки мечти.