Възможност за любима работа

Мелани Сергиева

Мелани Сергиева получава сертификат от управител администрация Любомир Хърсев и главен изпълнителен директор Милена Драгийска

Мелани Сергиева: Човек трябва да се бори не само за себе си, но и за общия успех

 

Ако я бяхме питали преди години, щеше да отговори, че иска да стане ветеринарен лекар. Днес обаче смело се изправя пред сериозното предизвикателство да намери нови начини, с които да оптимизира работата в правния отдел на Лидл България. Как се ражда любовта й към закона? Оправдава ли целта средствата и какво би направила, ако поне за 1 един ден има пълната власт в страната?– разказва Мелани Сергиева.

 

Защо се насочи към Lidl и какво те привлече да караш стаж именно тук?

Това, което ме привлече в стажантската програма на Lidl , беше възможността да опозная една голяма и мултинационална компания, да карам стаж по специалността си – „Право“ и да срещна нови,успешни и амбициозни хора. Няма как да не спомена, че условията бяха много привлекателни за студенти и решението да приема предизвикателството не беше трудно.

Първото нещо, което си каза и което те впечатли, когато дойде в компанията като стажант?  

Първият ми работен ден в Lidl беше много вълнуващ. Бях много впечатлена от топлото посрещане на мен и другите стажанти. Служителите на компанията бяха изключително приветливи и бяха готови да отговорят на всичките ни въпроси. Първото нещо, което си казах беше, че съм на правилното място и че ме очаква едно незабравимо лято.

Учиш право в Нов български университет – откъде и как се зароди интересът ти към правото?

Първоначално, зараждането на този мой интерес стана, след като се сблъсках с правни въпроси в ежедневието си и от чисто любопитство исках да науча повече за законите, правата, които имам, и правната дейност като цяло. Също така, самата специалност предлага много и най-различни възможности за бъдеща реализация.

Твоят проект е да оптимизираш дейностите и практиките в „Право и нормативно съответствие“ – имаш ли вече конкретна идея, която да ни споделиш?

Наблюдавайки работния процес на юристите в Lidl, забелязвам, че на тях ежедневно им се налага да се „борят“ с най-различни документи и правни актове. В този ред на мисли смятам, че трябва да се търси начин, по който те да улеснят и ускорят вършенето на ежедневните си задачи. Идеята ми е да се създаде електронна платформа, чрез която по-бързо да се намират необходимите данни за бизнес партньори, документи и др. по различни критерии.

Ако в рамките на 1 ден имаш пълната власт в България, какво ще промениш и какво ще направиш?

Според мен промяната в една държава не може да дойде от един, тя настъпва тогава, когато всички осъзнаят необходимостта й и взаимно работят за нейното реализиране.

Целта оправдава ли средствата или на върха винаги трябва да е законът?

На върха винаги трябва да бъде законът, защото неговата основна цел е да задоволи нуждите на всеки един поотделно. Той е този, който гарантира свободата и правния мир и уеднаквява възможностите за развитие и защита на отделните индивиди.

Спортувала си лека атлетика, класически балет – разкажи ни повече? На какво те научи спортът?

Класически балет практикувах близо 6 години, а лека атлетика, когато бях в гимназията. Спортът учи на дисциплина, целеустременост, постоянство, трудолюбие и работа в екип. Леката атлетика, е един от най-добрите начини човек да се научи да вярва във възможностите си и да преодолява препятствията на пътя му към целта.

Обичаш да пътуваш. Кое беше най-незабравимото ти пътуване?

Най-незабравимото ми пътуване беше до Лапландия (Финландия), защото там бях в „царството“ на трите си най-любими неща…сняг, хъскита и коледно настроение. Наричам го просто сбъдната мечта.

Книгата, която най-силно ти повлия или пък те промени?

Трудно ми е да определя коя точно най-силно ми е повлияла, но определено много въздействаща за мен книга е „Под игото“ на Иван Вазов. Като урок от нея ще запомня това, че трябва да ценим и малките неща, които имаме, и да не ги приемаме за даденост, защото твърде лесно могат да ни бъдат отнети.

Когато порасна, ще стана…

Когато порасна, ще стана ветеринарен лекар, щях да отговоря преди няколко години. Сега ми е още по-трудно да отговоря на този въпрос, но определено се надявам да стана един достоен човек, който следва и сбъдва мечтите си и не спира да надгражда себе си.