Възможност за любима работа

Елиза Зографова

Елиза Зографова, стажант в Лидл България

Учиш „Публицистика и комуникационни науки" във Виенския университет – защо избра точно това и защо във Виена?

Избрах да уча тази специалност, защото ми даде възможност да се запозная с широк спектър от области в комуникацията и да реша в коя по-конкретно искам да се развивам. Тя е микс от журналистика, реклама, ПР и малко маркетинг. А защо Виена? – имам по-голяма сестра, която замина за Германия, и от нея видях как следването в чужбина може да обогати живота ти. Избрах Виена, защото съм я посещавала няколко пъти преди това и останах удивена от красотата и атмосферата на града.  

Искаш да се занимаваш с дигитален маркетинг – с какво точно те привлича?

Това, което ме привлече в дигиталния маркетинг, е колко измеримо е всичко. Има множество възможности и платформи за всякакви видове кампании и всяка от тях може да ти покаже по свой начин до колко желаните от теб резултати са постигнати. Предизвикателството, което го прави интересно, е динамиката на дигиталната среда. Един специалист по дигитален маркетинг не трябва да спира да следи и да се учи през цялата си кариера, ако иска да бъде успешен.

Дигиталната кампания, която искаш един ден на направиш – на кой бранд би искала да бъде?

Брандът, за когото бих работила в бъдеще, бих искала да е обвързан по някакъв начин с грижата за природата. Опазването й и борбата с климатичните промени е много важна за мен кауза и смятам, че всеки човек трябва да я инкорпорира по някакъв начин в ежедневието си. Много бих се радвала, ако успея да допринеса за нея чрез работата си.

Интересуваш се и от социалните медии. Как би отговорила на „обвинението", че все повече ни лишават от личния контакт и пълноценното общуване лице в лице?

Това „обвинение" със сигурност има проявление в реалния живот. Много по-лесно и бързо е да си пишеш/чуеш с някого, отколкото да се видите на живо. В един от предметите ми в университета обаче ни показаха интересни статистики, които твърдят, че всъщност социалните медии допринасят за това хората да се чувстват по-малко самотни, защото чрез социалния си профил човек сякаш е постоянно обграден от „приятели". Затова съм на мнението, че Web 2.0 идва с повече предимства, отколкото негативи.

Защо избра Lidl и какво беше първото ти впечатление, когато дойде тук?

Избрах Lidl, защото за мен бе важно да видя отблизо работата в корпоративна среда и мисля, че стажът е страхотна възможност да проверя дали би ми паснала. Нещото, което ме впечатли първите ми дни тук, е колко неформална и приятелска е атмосферата – как се говори на „ти", как всеки е готов да помогне. Към първото ми впечатление спада и това колко е организирано всичко и как за всеки процес си има човек.

Твоята задача е да намериш начин посланията на Lidl като работодател да достигнат до младите хора. В тази връзка, как звучи гласът на младите хора?

Младите хора, и по-конкретно моето поколение Z, са по-социално ангажирани и водят един по-динамичен начин на живот. Не ги е страх да изразяват мнението си и да предприемат действия, когато нещо не ги устройва. Затова смятам, че гласът на младите звучи гръмко, силно и ясно.

Най-вълнуващото ти пътуване беше, когато…

Най-вълнуващите ми пътувания винаги са с най-добрите ми приятелки. Когато съм с тях, си прекарвам страхотно, независимо от дестинацията. Но последното ни интересно пътуване беше в Лондон, на гости на една от тях. Посещавала съм града и преди, но да го разгледам с „местен" и да се разходя по не толкова популярните места бе наистина вълнуващо преживяване.  

Любимото ти място във Виена и България?

Имам много любими места във Виена, но това, което изпъква в ума ми, е дворецът Schönbrunn. Той е доста популярна туристическа дестинация, но местните обичат да се разхождат в обширните градини около двореца, където аз също прекарвам свободното си време с удоволствие. А да гледам залеза от арката отгоре е едно от любимите ми неща. В България е много по-трудно да си избера любимо място, но това, което се откроява, е Банско, където живееше баба ми. Аз често й ходих на гости и винаги съм се чувствала изключително спокойна и щастлива там, защото го свързвам само с хубави спомени.

В какво вярваш… в закона на Мърфи.

Къде би искала да бъдеш след 5 години?

Като завърша следването си във Виена, планирам да се върна и да се развивам в България, защото тук се чувствам най-щастлива и последните години видях, че има реализация за мен и тук. Но кой знае какво крие бъдещето ?