Възможност за любима работа

Здравко Жерев

Здравко Жерев, стажант в Лидл България за 2021г.

Учиш специалност „Бизнес мениджмънт и финанси" в Шотландия. Защо избра точно това – страната ли те привлече повече или специалността?

Истината е, че и двете! Факултетът по бизнес към моя университет е един от най-добрите на Острова. Финансите са неделима част от всеки бизнес и в практиката се сблъскваш с изчисления ежедневно. Шотландия ме привлече най-вече с възможността да уча там безплатно – студентите от Европейския съюз не плащат такси за обучение през всичките 4 години на обучение. Предимство, което обаче е на път да изчезне заради излизането на Великобритания от ЕС. Освен това, страната разполага с отлични възможности за развитие на кариера в бизнес компаниите. 

Две години си бил практикант в Лидл България – какво ти беше най-интересно и какво те накара да се върнеш отново, вече като стажант?

Най-интересно ми беше да помагам на клиенти, които търсят определен артикул. Това ми помогна да подобря комуникацията си, както и да изпробвам различни подходи при общуването с клиенти. Кандидатствах за стажантската програма през това лято, за да видя целия път на стоката, която подреждах в магазините. Исках да разбера какво прави Lidl толкова успешен на пазара в България и чужбина. Виждам, че компанията дава шанс на млади хора като мен, без голям опит, а аз съм мотивиран да успея и реших да подам документи за кандидатстване.

Как това ти помага в момента и в проекта, по който работиш – подобрение на процесите в складовата логистика?

Участието ми в практикантската програма на Lidl ми помага много в момента, защото познавам значителна част от артикулите, които се предлагат. Познавам начина на работа в компанията, както и професионализма на всички нива. Знаех, че ме чака натоварен период, в който обаче ще придобия много нови знания и умения. Стажантската програма също се провежда в реална среда и ми дава шанс наистина да разбера дали бих искал да се развивам в тази сфера, което за мен е много важно след дългия период на онлайн обучение.

Интересуваш се от различни компании и бизнеса като цяло. Как се роди този твой интерес?

По-засилен интерес развих след първото ми участие в практикантската програма на Lidl през 2017 г. и постепенно започнах да се интересувам и от други компании.

Има ли сфера, която ти е най-интересна и би искал да опознаеш отвътре?

Мечтая да науча повече за авиацията. От малък харесвам самолетите и ми харесва да чета и гледам статии и видеа, свързани с историята на авиацията. 

Компанията, която те е впечатлила най-силно и ти е пример за успешна компания?

Amazon, защото в много трудни времена успя да стане още по-успешна. 

А кое CEO би отличил като най-успешен и защо?

Джеф Безос! Успял е да създаде една от най-печелившите компании в света от нулата. Същевременно бизнесменът е един от най-големите филантропи и дарява огромни суми за благородни каузи. 

Имаш право на 1 въпрос към Джеф Безос, какво би го питал?  

Ще попитам колко голяма е разликата между целта, която си е поставил при основаването на Amazon, и резултатът, който е постигнала компанията за тези близо 27 години.

От всички компании, за които си чел и си се интересувал, кой е най-важният урок, който взе за себе си?

Да очаквам, че всичко може да се случи във всеки един момент и въпреки това да приемам събитията спокойно. 

А ако ти сам избираш личността, с която да се видиш и да разговаряш, коя би била тя?

Искам да разбера повече за живота и кариерата на Григор Димитров. Напуснал е България още като малък, за да следва мечтата си за развитие в тениса, и го е постигнал въпреки всичко, от което се е лишил през тези години. 

В какво вярваш…

В справедливостта и в това, че трудът и усилията се оценяват от правилните хора на правилното място. 

Имаш 30 секунди, в които светът слуша само теб – какво ще кажеш?

Съветвам хората да бъдат по-търпеливи, по-смирени и да не спират да се развиват.