Възможност за любима работа

Атанас Бакалов, който избира да бъде щастлив в България

Атанас Бакалов, ръководител склад Кабиле

Атанас Бакалов завършва висшето си образование по дуалната система, в професионалната академия в Щутгарт, специалност „Логистика в търговията“. На защитата на дипломната си работа директно получава предложение да остане да работи в Германия. За изненада на мнозина обаче отговорът му е отрицателен. От самото начало планът му е, след като завърши, да се върне в България. Останалото, както казват, е история на един млад човек, избрал да бъде щастлив в родината си.

Опитът в Германия и най-вече в областта на търговската логистика бързо му проправят път в Лидл България. Започва като комисионер в склада на веригата в с. Равно поле. Следва позиция „Ръководител“, а през 2017 г. прави и следващата важна крачка – с откриването на втория логистичен център в с. Кабиле, Ямбол, застава начело на складовата логистика в новата складова база. Днес, под негово ръководство, влизат и излизат средно около 3 000 палета на ден. Голямото предизвикателство е цялото това количество стока да пристигне навреме и в отлично състояние до магазините на Lidl. „Ако клиентите разчитат на твоя екип, за да получат навреме стоката, която им е необходима, не можеш да си позволиш грешен сценарий“, казва той. Именно в овладяването на динамиката се крие и най-голямата професионална тръпка. „Всеки един ден те изпитва доколко си адаптивен и подготвен“, добавя Атанас. Примери за подобни ситуации не липсват – усложнения с пътната обстановка, времето, пандемията, аварии и много други. „Да успееш да доставиш стоката, въпреки блокираните пътища и трудностите и да докажеш, че няма невъзможни неща“ – така обобщава най-голямото предизвикателство, но и най-голямото удовлетворение в своята работа. С това е свързан и най-яркият му спомен в складовата база в Кабиле – „когато направихме първите доставки до магазините – машината заработи, екипът ни получи отлична оценка за работата си и всеки видя резултатите на дълги усилия и подготовка“, спомня си той.

Добрата стиковка с колегите и създаването на отлично смазана машина не само водят до отлични резултати, но помагат и на него самия да намира време за себе си и нещата, които обича. „В началото смятах, че е невъзможно да постигнеш този баланс в голяма компания. Но ето, че при мен се получи. Което ме кара да съм убеден, че всеки може да превърне работата си в правилното за него място“, казва Атанас.

Динамиката в логистиката някак естествено се пренася и в личен план, където определено има нужда от перфектна организация, за да намира време за всичките си хобита – парапланеризъм, уиндсърф, кайтсърф, каране на мотор и много други. Любовта към този тип изживявания започва още от ученическите му години, когато членува в клуб по алпинизъм, който организира планински преходи, спелеоложки проучвания, скално катерене и планинско колоездене. „На 13 години изкачих скалния отвес на Чудните мостове. След това направихме каньонинг спускане надолу по реката. От този момент нататък не съм пропускал възможности да съм сред природата и да опитвам нови предизвикателства“, спомня си той. Летенето е следващото в списъка. Отнема му точно 4 дни да се научи да лети с парапланер. Подготвя се на ниските учебни хълмове в района на Сливен, след което идва моментът и на първия самостоятелен полет от „високата планина“. „Беше в района на Сливен, над с. Тополчане. На старта, в радиус от 200 метра имаше само едно дърво. Казах си: „Шансът да го уцелиш е едно на милион!“. Минах на по-малко от метър от него…“, разказва Атанас. Днес подобни екстремни изживявания не само са ежедневие, но смело планира и следващите. Като например, в най-скоро време да се изкачи през зимата с крилото до връх Мусала, откъдето да излети и да направи панорамен полет и снимки на Рила. А в дългосрочен план – да се присъедини към по-дълга регата с ветроходна яхта.

Местата и тръпките, които го привличат, са много. Но мястото, на което винаги се прибира, е едно – у дома, в България. Защото както самият той казва: „Светът е голям – направи така, че да го видиш от високо. Избери и посети местата, за които винаги си мечтал, но винаги се прибирай в своето вкъщи“.

 

Още за Атанас Бакалов и неговата история може да видиш във видеото по-долу, с което платформата Bulgaria Wants You и Лидл България показват, че страната ни може да бъде място за успешна кариера и бъдеще.