Възможност за любима работа

Какво отличава Lidl като Топ работодател в ритейл сектора в България?

Катерина Шопова HR директор Лидл България

Сертификатът TOP Employer: Lidl е №1 в ритейла в България

При сертифицирането с TOP Employer подобрявате общия си резултат в сравнение с миналата година. На какво се дължи това?

За четвърта поредна година "Лидл България" получава сертификата "ТОП работодател за България и Европа", като постигаме впечатляващия общ резултат 92.44%. Той ни нарежда под №1 в ритейл сектора в страната и в топ 3 на работодателите в страната. Едновременно с това е с 12% над средния за бранша в Европа и с над 7% по-висок от средния резултат на всички ТОП работодатели за 2023 г. от цял свят, което потвърждава, че прилагаме най-високите световни стандарти в областта на човешките ресурси.

Това, което допринася за постоянно повишаващите се резултати на компанията, са устойчивата инвестиция в създаването на силна и разпознаваема работодателска марка и оптимизираният процес по подбор.

Добрата работодателска марка се гради отвътре навън. Затова ключов наш приоритет е отличното служителско изживяване. Осигуряваме на всички наши служители сигурна работна среда. С конкретни мерки им показваме, че ги ценим и заставаме до тях не само в добри, но и в трудни времена, каквито бяха последните две години. Подкрепихме ги в кризата с различни антиинфлационни мерки, като два пъти осигурихме финансов бонус за всички.

Не спираме да инвестираме в тяхното обучение и развитие. През 2022 г. бюджетът ни за обучение и развитие на служителите е нараснал с 37%. Над 30 000 са и часовете в обучения за този период. Специален фокус поставяме върху развитието на лидерските умения, защото са важна част от подкрепящата вътрешна среда, в която всеки в екипа може да разгърне потенциала си. Правим го чрез таргетирани програми, като пример за такава е "Академия по Lidl-ство", която има специално разработен вариант за всички регионални мениджъри продажби.

Едновременно с това подобряваме и процеса по подбор, за да отговорим в още по-висока степен на очакванията на кандидатите. Като пример ще посоча реализирането на голям вътрешен проект за т.нар. recruitment excellence, с който повишихме квалификацията на всички мениджъри, ангажирани в подбора.

Всички тези работодателски практики дават сигурност и спокойствие на нашите служители и създават подкрепяща работна среда, което е в основата на доверието. Най-много ни радва фактът, че това се потвърждава и от тяхната обратна връзка - 90.2% от служителите в "Лидл България" биха препоръчали компанията като работодател, показа международно проучване, което Lidl проведе миналата година. Другият много силен показател е лоялността - голяма част от нашите служители са част от компанията в продължение на 5, 7, 10 и повече години. Това е най-автентичният показател за нагласата на хората и тяхната оценка за нас като работодател.

Как се променят очакванията на служителите към работодателя в условия на кризи, каквито имахме през последните години - първо COVID, след това войната?

Кризите през последните години пренаредиха приоритетите на голяма част от хората, които се обърнаха отново към базови ценности като здраве, образование, сигурност във всеки аспект и достатъчно време за близките. Все по-отчетлива стана нуждата на хората да имат до себе си работодател, на когото могат да разчитат във всяко отношение. И докато преди кризите те бяха по-склонни да поемат кариерни рискове и да сменят относително често работата си, в момента нагласите не са такива.

Източник: capital.bg

Катерина Шопова HR директор Лидл България

Катерина Шопова е директор Човешки ресурси в Лидл България. Има над 18 години опит и експертност в областта на HR, а от 6 години в контекста на експанзия на компанията има възможността да оглавява комплексна HR организация, която включва различни звена с обща мисия - да подпомага цялостно създаването на среда за пълноценно развитие на потенциала на служителите и за даването на най-висок стандарт в HR практиката (екип от професионалисти, перфектна среда за работа и развитие на хората - оптимални условия за работа в компанията, топ мениджмънта).
Катерина Шопова е избрана за HR мениджър за 2020 г. в наградите на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).