Възможност за любима работа

Павел и Ицака – как първата работа да бъде забавна

Павел и Ицака в магазин на Lidl

И двамата започват първата си работа, когато са на 16 години. Ицака – като водещ на конкурси за „Мини Мис“ в област Плевен, а Павел – като помощник в автосервиза на баща си и дори дървосекач. Днес хиляди верни последователи ги познават като свежото и забавно дуо Павел и Ицака.

И именно защото знаят колко полезно е да направиш първите си професионални стъпки, още докато си ученик, двамата подкрепят практикантската програма на Lidl. И това лято тя дава възможност на всички ученици, навършили 18 години, да станат част от нея – да научат нови неща, да спечелят първите си пари и да се забавляват.

А че работата не изключва забавлението – в това са категорични и самите Павел и Ицака, които споделят 6 съвета, с които всяка първа работа, включително и практиката в Lidl, може да бъде не само полезна, но и забавна.

Техния списък със съвети споделяме по-долу, а ако сред вас има ученици, навършили 18 години, или имате такъв вкъщи, крайният срок за кандидатстване по програмата е 15 май на https://jobs.lidl.bg/

  1. Излизай извън зоната си на комфорт

Опитвай нови задачи. Поемай нови отговорности. Не стой на едно място, а пробвай нови и нови неща. Само така няма да спираш да учиш и да откриваш сам за себе си, че на практика можеш всичко.

  1. Твоите колеги могат да са и твои приятели

И това е най-страхотното нещо. Когато се разбираш с хората, с които работиш – поддържате добри отношения, помагате си или просто се смеете заедно, е много по-лесно и много по-приятно. Затова не бъди затворен – работата не е място, където просто ходиш, изпълняваш задачите и изкарваш пари. Когато завържеш приятелски отношения с колегите, времето минава доста по-бързо и е доста по-забавно.

  1. Ако нещо ти е интересно – отдели му повече внимание

Ако имаш интерес към определена задача, отделяй ѝ повече време или поемай повече от нея. Така ще си мотивиран да научиш от своите колеги и ръководители как да се справяш още по-добре и работата може да се превърне в удоволствие. Така например, ако станеш практикант в Lidl и много обичаш пресни кроасани, защо да не помагаш повече във „Фурната на Lidl“?

  1. Супер, отивам на работа!

Не си мисли: „Оф, трябва да ходя на работа“, ами „Супер, отивам на работа!“. Търси винаги положителното във всяка ситуация. А ако си успял да поемеш задачи, които те кефят, е още по-добре. Така правиш нещо, което харесваш, докато си изкарваш парите.

  1. Възползвай се от опита на другите

Можеш да научиш толкова много от опита на другите. Затова се възползвай максимално и „кради занаят“, колкото можеш повече. Задавай въпроси и научи всички тънкости и трикове, които твоите колеги и мениджъри знаят. Така хем научаваш нещо интересно, хем  улесняваш работата си, хем и изживяването става още по-приятно.

  1. Напред и нагоре

Ако си на място, което е за теб – работата ти допада, с колегите се разбирате – защо това да не бъде мястото, на което да се издигнеш? Когато пред теб има възможности за развитие и стълбичка, по която да вървиш нагоре – тогава всяко усилие си струва още повече.

Как да съчетаеш забавно лято със забавна лятна практика в Lidl – научи тук.