Възможност за любима работа

Елица Христова - старши консултант Контролинг

Zentrale-Arbeitsplaetze-1zu1

Елица Христова – старши консултант „Контролинг“ в Лидл България

 
Lidl ми даде възможността да изкарам две чудесни и спокойни майчинства

 

Представяме ти Елица Христова: старши консултант „Контролинг“ в Лидл България. Тя получава висше образование в Германия, но избира да се върне и реализира в България, като става част от екипа на Lidl още през 2009 г. Наскоро се дипломира и от Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България.

Елица Христова разказва за кариерата си, баланса работа-личен живот и семейството си.

Какво представлява работата Ви и какви са отговорностите, свързани с нея?

В работата си харесвам боравенето с числа. Те винаги са били част от мен и животът ми е до голяма степен свързан с тях. Това, което най-много ми харесва, е именно възможността да се докосвам до всеки един отдел и цифра, свързани с компанията – погледът върху общата картина, динамиката, сроковете и напрежението са тези, които поддържат адреналина ми на ниво.

 

През всички тези години, в които сте част от компанията, кое е било най-голямото предизвикателство?

Най-голямото предизвикателство за мен беше откриването на първите магазини на Lidl на 25.11.2010 г. Напрежението беше огромно, работихме денонощно, но пък беше изключително емоционално и зареждащо. Минавала съм и през много други  предизвикателства за тези 10 години, но това са и моментите, които ме научиха да мисля много по-уравновесено и да действам по-хладнокръвно в напрегнати ситуации, което е задължително за работата ни.

 

Как гледате на клишето, че работата пречи на баланса в личния живот на жената?

Като на клише, което, дори някога да е било вярно, в съвременния свят е нерелевантно. Динамиката на живота ни е такава, че за да се чувстваме пълноценни, трябва да участваме на много нива и да получаваме удовлетворение в много роли. Затова въпросът е да се намери точният баланс.  Опитвам се да намирам повече време за семейството, за себе си и за нещата, които обичам да правя. И все по-често, именно с помощта на числата, успявам! Имам две деца – Филип (8 г.) и София (4 г.). Животът ми с тях е изпълнен целогодишно с изненади и с много забавни моменти и въпроси. Наскоро синът ми ме попита: „Мамо, кои хора са повече - тези с проблемите или онези нормалните?“ Винаги изскачат едни такива наивни, но много хвърлящи те в размисли запитвания, на които се чудиш как да отговориш. С тях винаги е весело… докато не ти се стъжни… И може да звучи странно, но децата и семейството често по изненадващ начин ми помагат в работата, както и обратното – натовареният график ме кара да оценявам по-пълно възможността да бъда със семейството и да гледам да изпълня общуването ни със смисъл, да се радвам на всяка минута.

 

Как компанията Ви подкрепи в това да бъдете майка?

Lidl ми даде възможността да изкарам две чудесни и спокойни майчинства и съм истински благодарна за това. Мисля, че компанията има доста добра социална политика и целенасочено работи в тази посока, така че да гарантира на жените възможност да се реализират както на работното си място, така и в семейството.

 

На какво Ви учат вашите деца и на какво се опитвате Вие да ги научите?

Учат ме на търпение. Децата ми са моите най-добри учители, които ми преподават във всеки миг безкористна обич, свобода, креативност, учат ме как да се радвам на малките неща. Нямат страхове, живеят в техните шарени светове. Учат ме да мечтая и да бъда щастлива и крилата като тях. Това, на което аз се опитвам да ги науча, е да обичат, да уважават и да изпитват благодарност към нещата, които ги заобикалят, към грижите и труда на другите и да ценят усилията и времето им.

 

Наскоро сте завършили Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. Какво допълнително Ви даде тя?

Освен че натрупах познания и опит, най-важното, което академията дава, е личният контакт с прекрасни, умни, талантливи и горди жени, с които продължаваме да общуваме и след края ѝ. В съзнанието ми се запечата посланието "Не се страхувай от риска, страхувай се от сигурността!". Една мисъл на вечната поетеса Блага Димитрова, която може да бъде мото за всяка една от нас.

 

На каква тема беше Вашата презентация и какво послание отправихте с нея?

Темата, която избрах беше: „Какви подходи могат да предприемат големите компании, за да гарантират висока ефективност на работа в условия на голям процент служители, работещи от вкъщи“.

Подходът, който разработих за постигане на по-висока ефективност при работа от разстояние, е “Primus inter Pares” или “Пръв сред равни“ – по-ценно е да можеш да ангажираш, отколкото да влияеш. Командването и контролът постепенно отстъпват пред сътрудничеството и разпределението на задълженията – “Trust is the new control“

 

Кое е най-важното за жената лидер? Кои са онези качества, които ѝ помагат в работата и професионалното развитие?

Лидер може да е всяка жена, която има собствен глас, автентичност, лоялност, която не се колебае, не се страхува, не съжалява и се ръководи от фактите, а не от емоциите.

 

Смятате ли, че живеем в мъжки свят и как виждате ролята на жената в него?

Светът се променя, бизнесът и работната среда - също. Делението между мъже и жени не е адекватно, важно е всяка компания да намери своя уникален стил и модел на управление. Какъвто и да е той, в основата стои баланс и в това отношение жените сме незаменими - да създаваме и отстояваме по-балансирана култура във всяка една компания

 

Кои са нещата, които Ви зареждат извън работата и семейните ангажименти?

От дете слабостта ми е рисуването, а новата ми страст през последните 8 години е сладкарството. Обожавам да правя торти, сладки и бонбони за децата ми, да ги украсявам и одухотворявам. С удоволствие от време на време приготвям и по някой калоричен чийзкейк за колегите. Защото балансът е важен във всичко – стремя се да храня себе си и семейството си здравословно като от време на време си позволяваме калоричен шок, който е още по-сладък и вкусен, защото не е ежедневие.