Възможност за любима работа

Христина Георгиева - регионален мениджър Продажби

фасада на магазин лидл с лого и табела място за майки с деца

Христина Георгиева, регионален мениджър продажби в Lidl

Гордея се с развитието си в компанията и резултатите от екипната работа

 

Представяме ти Христина Георгиева, регионален мениджър продажби в Lidl. Тя е завършила е „Туризъм“ и е успяла да защити и 3 магистърски степени – „Медийна информация и реклама“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии, „Трудова и организационна психология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Бизнес финанси в Международното висше бизнес училище. Съвсем наскоро се дипломира и от Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България.

Христина ни разказва за динамичната си кариера и как успява да намери баланса между работата и личния си живот.    

От колко време работите в Lidl и защо избрахте точно тази компания?

Най-важното за мен беше, че е международна компания с присъствие в много страни и това ми даваше усещане за сигурност, от каквато се нуждаех в този момент. Истината е, че когато кандидатствах за работата, не знаех много детайли. Работя в Lidl от самото начало на компанията у нас – от 2010 годинa, когато отвориха първите магазини на веригата в България. Щастлива съм от избора си, защото успях да се докажа и реализирам. Започнах като заместник-мениджър на филиал, по-късно поех позицията мениджър филиал, а сега вече съм регионален мениджър продажби.

 

Какво стои зад формулировката на тези позиции и какво Ви привлича в професията?

Отговарям за три магазина в София и ръководя екип от 75 човека. Всеки ден идва с нови ситуации и ме учи как да развивам организаторските си и управленски умения. Редом с мениджърските ми функции, се стремя да насърчавам колегите си да се развиват професионално. Доверявам им се, делегирайки задачи, старая се да създавам позитивна и мотивираща работна атмосфера. Провеждам десетки разговори всеки ден, вземам оперативни решения, следя за концепциите и процесите и нося отговорност за финансовите показатели и спазването на законовите норми и стандарти.  Въпреки че може да звучи стресиращо погледнато отстрани, не мога да си представя да съм извън това темпо. Харесва ми, че всеки ден общувам с много хора – с колегите си, с клиенти. Така всеки ден научавам нещо ново за себе си, за работата си и за живота.

 

Кое е най-голямото предизвикателство и най-сериозният повод за професионална гордост през тези години?

Най-сериозното предизвикателство свързвам с преминаването ми от една професионална позиция на друга. Освен самата промяна, която винаги вълнува всеки човек, най-много ми е тежала раздялата с екипа, с който съм работила. От друга страна, всяко ново начало идва с позитивни предизвикателства като изграждането на нов и сплотен екип. В такива моменти винаги си напомням една мисъл на Робин Шарма – „Гледай на работата си като на занаят. Изпипвай и най-малките детайли и дай всичко от себе си, за да създадеш нещо вълшебно. Защото там се крие твоето величие.“ Гордея се с всяка стъпка от професионалния си път до момента, но най-много с резултатите, които постигаме с екипите, с които работим заедно.

 

При толкова много ангажименти как постигате баланса между работата и личния живот?

Най-голямото предизвикателство е да успея правилно да разпределя времето си и задачите си за деня. Нямам универсална формула, която да споделя, защото всеки ден е различен. Осланям се на добрата концентрация и правилното планиране. Имам няколко хобита и интереси, с които успявам да постигам баланс и да си почивам – това са книгите и театралните постановки. А личната ми антистрес терапия е бродирането на гоблени.

 

Наскоро сте завършили Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. Какво е най-ценното, което запазихте за себе си?

Възможността да се запозная с жени на ръководни позиции от различни компании в България. Това, че можехме спокойно да обменим опит и добри практики, ме обогати професионално. Академията ме научи, че истинските герои нямат нужда от златна рибка, за да сбъдват желанията си. Всичко, което ти трябва, за да успееш, вече е в самия теб. Намирам го за изключително силно и мотивиращо послание.

 

Каква беше темата на Вашата презентация?

Работих над темата „Какви подходи трябва да предприемат големите компании, за да гарантират висока ефективност на работа в условия на голям процент служители, работещи от вкъщи?“. Целта беше всяка една от деветте дами, които участвахме в тази презентация, да предложи идеи какво могат да направят компаниите в тази посока. Моята част от презентацията беше свързана с възможностите, правилата и целите на компаниите за работа от разстояние.

 

Кое според Вас е най-важното за жената лидер и какво я прави такава?

Нейната отдаденост към работата и желанието да направи най-доброто, на което е способна. Жената лидер трябва да има собствен стил на ръководене, убедителна визия за бъдещето, да бъде пример за подражание. Трябва да умее да мотивира екипа си и не на последно място, да отстоява правата си, водейки се не от емоциите, а от фактите. Вярвам, че суперсилата на жената е нейната последователност. Според мен живеем в равнопоставен свят. Няма значение мъж или жена – важното е всеки човек, когато поеме ръководна позиция, да бъде отговорен, последователен и точен в действията си.