Възможност за любима работа

Художник, учител и млад татко в Lidl

Трима колеги във филиал. Заместник мениджър във филиал с устройство за комуниакция, мениджър Свежест и майстор Пекар

в. 24 часа, февруари 2021

Те са Ива, Явор и Виолета. Ива се занимава с рисуване от 5-годишна. Явор е млад татко. А Виолета учи магистратура за учител по химия. На пръв поглед са доста различни, но все пак са обединени от нещо общо - и тримата работят в Lidl и са главни герои в рекламната кампания, която представя веригата като работодател.

На места историята им в Lidl си прилича, но на други е ярко индивидуална.

Когато започва в компанията преди 5 години, Ива е още студентка - учи "Инженерен дизайн" в Техническия университет в София. С това е свързан и един от първите въпроси, на които бързо трябва да намери отговор - как ще съчетава работата с лекциите? "Помолих графикът ми да бъде съобразен с този на занятията ми в университета и срещнах пълно разбиране", разказва Ива. Това е и един от момен тите, които й показват, че е попаднала на място, където ценят хората. В началото й е най-трудно да разговаря с клиентите, без да се притеснява. Постепенно обаче не само го преодолява, но получава възможност да бъде обучаващ и да споделя знанията си с новите колеги. Гласуваното й доверие значи много за нея, а чувството да бъде полезна на другите й носи още повече смисъл и удовлетвореност. "Сблъсках се с различни хора, към които трябваше да подхождам индивидуално. Може би това беше и най-ценният ми урок - научих, че към всеки е нужен специален подход", признава тя. Това е едно от нещата, които най-много цени в компанията като работодател - че инвестира в обучението на своите служители и им дава възможност да вървят напред и да се развиват.

В това се убеждава и Явор. За 6 години в Lidl той изминава пътя от касиер-продавач до зам.-мениджър филиал. През всички тези години се учи да бъде отговорен, комуникативен и да напредва бързо. Днес като част от ръководния екип негова е задачата да ръководи и напътства останалите колеги в тяхното развитие. "Всеки ден е учебен в Lidl. Постоянно се внедряват нови системи, които да улесняват работата ни", казва той. Добавя и още неща, с които компанията създава мотивираща и задружна работна атмосфера -не само доброто заплащане, но и други придобивки като отпуск, рожден ден, почивен ден на Великден, Коледа и Нова година, допълнително здравно застраховане и дори масажен стол. Наскоро самият той се възползва от една също толкова атрактивна придобивка - подарък и финансова подкрепа за нов член в семейството. От няколко месеца Явор е в съвсем нова роля - на млад татко. И иска да научи сина си само на едно - да бъде добър човек.

Тази мисия има и Виолета, майка на 2 момчета. Единият й син е в първи клас, а другият - в седми, отскоро и китарист в рокгрупа. Вече 10 години в "Лидл България", тя е един от хората, станали свидетели на развитието на веригата. "Компанията страшно много се разрасна. Увеличиха се и придобивките за служителите", казва Виолета. Самата тя също се променя - става още по-отговорна и фокусирана, още по-търпелива и вежлива към хората. Така съвсем естествено идва следващото предизвикателство и признание - да бъде обучаващ на новите служители. Най-ценното обаче остават приятелите, които намира. "Lidl събира хората - за 10 години пазя страшно много хубави моменти с екипа", споделя тя. В компанията я задържат още сигурността и подкрепата, която получава от преките си ръководители. "Отношението и разбирането, които срещам, ме мотивират и ми показват, че компанията наистина ме цени като служител", смята Виолета. Оценява го още повече сега, когато е открила още едно вдъхновяващо поприще - на 39 години записва магистратура за учител по химия. Вярва, че именно така ще оползотвори образованието си и желанието си да преподава. Знае и най-важния урок, на който би искала да научи децата - "да не се примиряват с посредствеността и винаги да се стремят да покоряват своите върхове".

Както го прави самата тя, както го правят и Ива, и Явор - не спират да вървят уверено напред и да следват мечтите си.

Като любител на природата Явор си пожелава един ден да посети Гранд каньон. И до днес Ива продължава да рисува и да се занимава с графичен дизайн. Мечтае един ден да нарисува света като добро място, където цари мир и хармония, и това да не бъде художествена измислица, а самата реалност.