Възможност за любима работа

Пенчо Тосев, юрисконсулт

Мъж служител правен отдел с брада и очила разказва своята история на успеха

Визитка:

Пенчо Тосев е юрисконсулт и длъжностно лице по защита на данните в Лидл България. Целият му професионален опит до момента, с изключение на студентските години, когато е стажувал в друга голяма компания в родния си град Пловдив, е в Правния отдел на Лидл България в централата в Равно поле. Завършил е висше образование по специалност "Право" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", като е завършил и един семестър по програма Еразъм в университет "Парис Лодрон" в Залцбург, Австрия. За него да работи като юрист в голяма компания като Лидл България е възможност да промени света към по-добро чрез участие в създаването на законосъобразни и справедливи политики спрямо хората - клиенти и служители. Радва колегите с невероятно чувство за хумор и музикален талант.

Какво те доведе в Lidl?

Бях току-що завършил студент и ме доведе желанието да видя правото в практиката и да науча нещо ново. Все още нямах деца и можех да си позволя, с голяма доза романтизъм, да търся знания и умения, без да мисля за заплащане. Даже първоначално беше ясно, че се търси човек на половин работен ден, съответно половин заплащане. В последствие се появи възможността да започна на цял работен ден и бях приятно изненадан, че в компанията и заплатите са на високо ниво.

Помниш ли първия си работен ден?

Да – бях посрещнат заедно с голяма група нови колеги, предимно служители от магазините, на едно общо за всички посрещане в централата в Равно поле. След това, с още един колега, бяхме отделени като служители от администрацията за няколко подред обучителни презентации, например на тема здравословни и безопасни условия на труд и защита на личните данни. След това преминах към запознаване с дейностите, с които предстоеше да се занимавам. Като за първи ден на ново място, признавам, се стреснах от „обстрелването“ с нова информация. Но все отнякъде трябваше да започна.

Какъв път си изминал досега в Lidl? Разкажи ни повече за твоето кариерно развитие в компанията?

Започнах през май 2014 г. като стажант на временен трудов договор с основното задължение да администрирам подписаните договори, както и да изпълнявам задачи, възникнали в хода на работата. Около половин година след това поех длъжността „Отговорник защита на лични данни“. Както споменах по-горе, бях току-що завършил право, но все още нямах правоспособност като юрист. Такава получих вече като служител на Лидл България. През 2016 г. станах и официално юрисконсулт, като започнах да се явявам и на дела в съда – освен с лични данни се занимавах с потребителско право, събиране на вземанията и др. От края на 2017 г. се занимавам преди всичко със защита на личните данни. Като говорим за кариерно развитие, може би е редно да спомена и вътрешната йерархия, като развитието ми премина от стажант през сътрудник до младши консултант.

Какво е за теб да работиш в Lidl?

За мен е чест да работя в компания, чиято политика се води от ценности – да се обръща голямо внимание както на клиентите, така и на служителите. Компания, която не гони бързите еднодневни печалби, която дава заслужена почивка на своите служители в магазините на големите християнски празници, които по традиция са „семейни празници“. Компания, която залага наистина на качеството. Едно е, когато рекламите изпращат послания за качеството на продуктите (аз трудно се доверявам на реклами), друго е когато отвътре знам какъв контрол наистина се прилага, за да може да бъдат предложени на потребителите едни от наистина най-качествените продукти. Освен това компанията участва в много инициативи, с които подпомага всевъзможни дейности, насочени към развитието на българското общество. Дори да не бъда за цял живот служител на Lidl, то като клиент ще бъда, защото за мен това е най-коректната търговска верига.

Кое е постижението през годините, с което се гордееш най-много?

В Lidl има онлайн платформа – „Идеен център“, в който всеки може да предложи идея, която не е свързана с неговата област на работа, като по този начин да подобри някой процес в компанията. Изключително се радвам на това, че една моя идея беше приета за осъществяване, като предстои да бъде приведена в изпълнение в скоро време. Идеята е свързана с пестенето на канцеларски материали, съответно с отделянето на по-малко боклук в природата. Разбира се, в моята област на дейност е имало много моменти, които са ме изпълвали с удовлетворение, но особено полезен се чувствам и когато мога да допринеса с нещо странично, още повече, когато това има своя позитивен отпечатък върху природата, която ни е завещана, за да пазим.

Как успяваш да се мотивираш всеки ден?

Стремя се да възприемам работата като призвание. Ако съм тук, на това място, това не е случайно. Тук съм, за да помогна с нещо, което мога да дам. Това е, което ме мотивира. Човек се разгръща като личност в пълнота, когато дава нещо от себе си на другия – в случая на колегите, съответно на компанията или просто на тези, на които им е необходимо. Това ми носи удовлетворение – когато съм успял да помогна на колега при решаването на даден казус, за да може една дейност да се извърши в съответствие с нормативните изисквания.

А как мотивираш екипа, с който работиш?

Колегите ми са прекрасни хора, които не се нуждаят от допълнителна мотивация. Най-добрата мотивация за останалите е, когато сам живееш принципите на Lidl ?

Кое е най-ценното качество на хората, които работят във вашето направление?

Това, че имаме открити и приятелски отношения помежду ни. Приятно е да се работи в разбирателство с колегите.

А кое твое лично качество ти е помогнало най-много, за да се развиеш успешно в компанията?

В началото това беше желанието да се уча. В последствие – постоянството и готовността да помогна на колега в затруднение и може би стремежът към рационализиране на дейности, при които това е възможно.

Какво би казал на тези, които сега започват работа или кандидатстват за работа в Lidl?

Lidl е едно прекрасно място, в което можете да бъдете себе си и да сте успешни.

Как би описал Lidl с три думи?

Качество, отговорност, усъвършенстване.

Ресор Администрация

Научете повече за отделите в структурата на ресор Администрация.

Към Администрация