Възможност за любима работа

История за кукери, любов и признание

Мартина, групов ръководител в Кабиле (от ляво), Димитър, отговорник за приема на стока

dir.bg, 20 май 2021

Мястото, на което се случва, е в Кабиле, или по-точно - вторият логистичен център на Лидл България. Прескача обаче и до Перник, Стара Загора и дори извън граница - до Франция, Италия, Унгария и други. Главните герои в нея са Димитър и Мартина - и двамата вече дългогодишни колеги в Lidl. Тя - групов ръководител в Кабиле, а той - сред отговорните за приема на стоката.

Историята на Мартина в Lidl започва преди повече от 10 години, веднага след като завършва университета. Трупа опит, като минава през различни позиции - отговаря за приема на стоките, за подготовката им (т.нар. комисиониране) и така до момента, в който поема първата си ръководна позиция - като групов ръководител. Преди това обаче в живота й ще се случи друго по-важно събитие - именно в работата ще открие любовта и настоящия си съпруг, с когото са заедно вече 7 години.

Освен да я срещне с правилния човек, през годините професията я учи и на различни неща - да бъде дисциплинирана, да приема, че не всичко е черно и бяло, както и че с труд и упорство целите винаги се постигат. С тази нагласа посреща и най-голямото си предизвикателство - когато става групов ръководител в Кабиле и в кратък период трябва да обучи себе си, но и екип от около 15 души. Не само че успява да се справи, но днес го оценява като едно от професионалните си постижения. Това е и което най-много цени в своята работа - възможността постоянно да се доказва и развива, работната атмосфера и спокойствието за утрешния ден. Всичко това й показва, че компанията истински я цени - с уважението и признанието, които получава, и дори с придобивки като отпуск за рождения й ден или пък допълнителното здравно осигуряване. "Уважението, подкрепата и похвалата правят чудеса", казва тя. Именно с тях показваш на хората, че ги цениш и са важни за теб.

В това се убеждава и Димитър, който вече 4 години е част от екипа в Кабиле. Началото на кариерата му в Lidl съвпада с друго щастливо събитие - раждането на дъщеря му. Две седмици по-късно трябва да замине на обучение в централата в Равно поле и да навлезе в един напълно нов свят - този на складовата логистика. Учи се изключително бързо - "всеки ден уча нови неща и развивам нови умения". Така днес, 4 години по-късно, признава, че работата го е научила да бъде по-търпелив и по-отговорен, както и към всеки да търси индивидуален подход. Именно възможността непрекъснато да се развива е сред нещата, които най-много цени у Lidl като работодател. Към него добавя още и доверието, разбирането и пълната подкрепа, които получава от своите ръководители и които го карат да се чувства истински оценен.

Извън работата обаче, има и друго, което го зарежда по особен начин - кукерството. Любовта му към този български обичай се ражда много отдавна - когато е 3-4-годишен. Първата му поява в кукерски костюм се случва в детската градина. От тогава до днес това е емоция, която трудно описва с думи - "просто излизаш от реалността и не мислиш за нищо друго". Участва в множество фестивали - в Перник, Разлог, Симитли, Стара Загора. Получават покани за участия и извън страната - в държави като Франция, Италия, Унгария, Румъния, Гърция и други. Първият път, когато дъщеря му го вижда облечен като кукер, изпада в пълно недоумение - трудно ще го познаеш изпод кукерската гугла (маска), придружена още от хлопки, гердани, тъкани престилки, калцуни, цървули и още характерни за кукерското облекло символи. След това обаче почудата й отминава и на нейно място идва детската усмивка. Така и самият Димитър обяснява кукерството - като символ на благополучието, прогонването на злите сили и изконния човешки стремеж да бъдем по-добри.