Възможност за любима работа

Катя Атанасова и Вяра Янева: Да бъдеш лидер

Zentrale-Flur-2zu1

Катя Атанасова и Вяра Янева: Да бъдеш лидер в Лидл България

Представяме ви Катя Атанасова и Вяра Янева - две дами на ключови позиции в "Лидл България", свързани от любовта към числата и общото им дипломиране в Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България.
"Лидл България" e сред компаниите, подписали Принципите за овластяване на жените на ООН, като важна стъпка от стратегията си активно да допринасят за развитието на жените на работното място. По данни за 2019 година 63% от всички служители на "Лидл България" са жени.

Вяра Янева е ръководител "Недвижимости" в "Лидл България" от края на миналата година. Завършила е икономика в Рейнския университет "Фридрих Вилхелм" в Бон, Германия. От 2007 г. е част е от компанията, където преминава през различни професионални позиции. Споделя любопитен факт, че след завръщането си от майчинство получава предложение за ръководна позиция - ръководител "Администрация и персонал" в Логистичен център "Кабиле".

Катя Атанасова е ръководител "Финанси" в "Лидл България". Завършва "Икономика на масмедиите" в УНСС, а по-късно магистратура "Международни икономически отношения". От самия старт на карирерата си се занимава с управление на парични потоци. В "Лидл България" е от юни 2010 - пряк свидетел е на изграждането на компанията в най-интересната фаза - тази на началото, когато за дружеството работят само шепа хора, отдадени на това да направят революция в бранша.

Вяра Янева твърдо вярва, че зад всеки успех стоят много труд, усилие и постоянство. На това учи и децата си - един кладенец се копае дълго, докато от него започне да излиза вода - в буквален и преносен смисъл.Споделя, че понякога в баланса "работа - личен живот" се налага да се правят жертви. Самата тя има моменти, в които е отдадена предимно на работата, но се стреми след това да компенсира със семейството си.Следва правило, на което никога не изневерява - да бъде до децата си в най-важните за тях моменти и събития.

За Катя Атанасова най-важният професионален урок е силата на добрата предварителна подготовка - дори когато не всичко се случва по план, винаги е подготвена с няколко резервни варианта. Споделя, че възпитава сина и дъщеря си като големи и отговорни хора, на които самата тя често разчита.
Според Катя Атанасова най-важното за жената лидер е да е професионалист в своята сфера и да увлича хората след себе си. Няма нужда да е безгрешна, а да умее да признава грешките си и да търси помощ, когато се налага. Не вярва, че живеем в мъжки свят, по-скоро възприема фразата като клише както за мъжете, така и за жените. Така възпитава и децата си вкъщи - работата се дели само спрямо това кой може да я свърши по-добре, не на мъжка и женска.

Вяра Янева също няма усещането, че живеем в мъжки свят. Доказателство за нея е професионалната ѝ среда в "Лидл България", където много жени са получили шанс за развитие и заемат ръководни позиции на различни йерархични нива. Смята, че нито един от двата пола не би могъл да съществува без другия, защото се допълват и уравновесяват взаимно. Споделя, че това, което помага на жените в професионалното им развитие, е специфичната гледна точка, която обикновено е по-комплексна.

За опита си от Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България Катя Атанасова споделя, че е очаквала да е полезен в професионален план - да се запознае с колеги от различни сфери на бизнеса в България, да обменят опит и идеи. Научава, че трябва повече да вярва на себе си и на това, в което я е превърнал пътят ѝ дотук.

За Лидерската академия Вяра Янева кандидатства, защото е убедена, че всеки, независимо от опита си, трябва да продължава да се учи, непрекъснато да се обогатява и усъвършенства. Освен новите запознанства и приятелства за нея остава усещането, че споделянето на опит и приемствеността са могъща движеща сила.