Възможност за любима работа

Красимира Кирилова - Жените са силни и здраво стъпили на земята

Logistikzentrum-Vogelperspektive-16zu9

Красимира е щастлива, че работи в компания, в която получава пълно разбиране за отговорностите й като майка

Въпреки че децата ѝ вече са младежи, наблюдава същото отношение към колежките си с по-малки деца - разбиране и подкрепа. Чувството за сигурност на работното място ѝ дава допълнително самочувствие, а фактът, че работи за отговорна компания, намира като допълнителен плюс.

Наскоро Лидл България подписа Принципите за овластяване на жените на ООН, но още със стъпването си на българския пазар, вече 10 години, компанията прилага на практика голяма част от тях и продължава да ги развива. По данни за 2019 година 63% от всички служители на компанията са жени. Допълнителна цел на Lidl е насърчаването на повече жени да поемат ръководни позиции на средно и висше управленско ниво. Специален фокус компанията поставя и върху друг сериозен аспект от темата - баланса работа - личен живот.

За успехите, предизвикателствата и уроците разказва Красимира Кирилова, комисионер в Логистичен център Равно поле.

Първото, което привлича Красимира към работата в Lidl, са положителните отзиви за компанията като отговорен работодател от настоящите тогава служители. Отнема ѝ 11 месеца да започне работа във фирмата, защото първоначално няма свободни позиции, но вече от 8 години е част от семейството на Lidl. Работи като комисионер в Логистичния център Равно поле. На 37 години е, завършила е средно специално образование със специалност "Черна металургия" и има квалификация техник-технолог. Щастлива майка е на две деца. Отговаря за обратните пратки в отдел "Ретури" - стоките, които се връщат обратно в склада, независимо дали са хранителни или нехранителни. Работата изисква силна концентрация, за да се оползотвори ефективно времето за обработка и да се минимизират грешките, разказва Красимира. Именно прецизността, стремежът към изрядност и хармонията на работа резонират с нейната същност.

Най-важният урок, който научава от работата си, е да бъде отзивчива и точна към хората. През годините успява да обучи много нови колеги, да ги въведе в работата, така че да се чувстват спокойни и в сигурна среда. Убедена е, че във всяка работа е важно какъв човек първи ще те въведе в професията и колко важна е добрата работна атмосфера. Затова и дава всичко от себе си хората да бъдат спокойни и уверени, защото само така могат да възприемат най-важното и да се справят успешно с работните си задължения.

Споделя, че за тези 8 години е постигнала много - и в личен, и в професионален план. Усеща се равна с мъжете и това я кара да се чувства добре. Вярва, че жените са по-издръжливи и силни психически, защото са здраво стъпили на земята.

Имала е моменти, в които е било предизвикателно да балансира между работата и личния си живот, но е успявала да се справи и да намери подкрепа. Винаги е срещала разбиране, когато се е налагало да отсъства заради децата, затова е убедена, че работи в отговорна компания. Връщайки се назад във времето си спомня, че когато започва работа в Lidl дъщеря ѝ е била в първи клас, а вече е на 15 години. Догодина синът ѝ ще бъде абитуриент и вече се е насочил към ИТ сферата. Стреми се да научи децата си да бъдат честни, трудолюбиви, да се отнасят към хората така, както тя самата се отнася към тях. И най-вече да ценят и малкото, и многото, което имат.

Това, което е срещала като подкрепа за себе си на работа, вижда като отношение и към колегите си с малки деца. Споделя, че усеща работното си място като втори дом. Много е важно да познаваш и харесваш работата си, да знаеш какво се очаква от теб и да работиш с желание, а не по задължение, обяснява Красимира. Тогава всичко се случва по най-добрия начин и носи истинска удовлетвореност, убедена е тя.