Възможност за любима работа

Цветан и Цветинка – между Америка, Lidl и Родопите

Цветан и Цветинка тя е групов ръководител, а той ръководител „Прием стока“ . Снимката е със скръстени ръце в склад на Лидл.

Actualno.com, март 2021

Цветан и Цветинка – двамата са не просто адаши – дори историята, която споделят, по един или друг начин си прилича. Първата им среща се случва преди повече от 10 години. Той започва като групов ръководител в логистичния център на Лидл България в Равно поле, а тя – като касиер-продавач. Днес и двамата са отговорни за примането на стоката в първата складова база на веригата – тя е групов ръководител, а той ръководител „Прием стока“. Преди да стигнат дотук обаче изминават динамичен и интересен път.

„Най-трудни са първите 3 години – изкараш ли тях, ще се справиш с всичко“. Тези думи чува Цветинка в първия си работен ден от своя регионален мениджър продажби. Не й трябва повече, за да се амбицира и да докаже, че може да се справи. Признанията не закъсняват – става зам.мениджър филиал, а след това и управител на един от софийските филиали – не само го открива, но и бързо го извежда до водеща позиция. От този период пази и един от най-скъпите си спомени. „Когато казах на екипа, че аз ще бъда техният управител, радостта им беше искрена“, спомня си Цветинка. „Всеки един служител, идвайки при мен с молба за съвет, е имал спокойствието, че може да говори с мен за всичко. И че заедно ще намерим най-доброто решение“, допълва тя. Вярва, че именно с любов показваш на хората, че истински ги цениш. Така както и на нея й го показват ежедневно. В Lidl среща подкрепа и разбиране от своите ръководители. Открива свободата да взима решения, което я прави още по-силна и сигурна в себе си. Получава и възможността да се развива. „В Lidl можеш да работиш всичко – стига да имаш желание. Винаги можеш да се подобряваш и развиваш.“ Историята й го доказва повече от добре – започва като касиер-продавач, издига се до управител в магазин, а днес е групов ръководител в складовата база в Равно поле. Всичко това не само й доказва, че компанията я цени, но именно това я задържа в Лидл България вече повече от 10 години. „Динамиката и разнообразието в работата, сигурността, че трудът ми е оценен, а аз съм полезна, но преди всичко – тук ме задържат хората“. Убеждава се в това в труден за нея момент, когато е изправена пред здравословни проблеми. „Получих подкрепата на всички – помогнаха ми да се свържа с най-добрите специалисти, съобразиха се във всяко едно отношение. Това е най-милият жест, който винаги ще помня и за който съм им безкрайно благодарна“, казва тя.

Според Цветан, да показваш на хората, че ги цениш, означава да бъдеш до тях – да споделяте професионалните, но и лични моменти. Да бъдеш наравно с тях и да ги подкрепяш. Уверил се е в това през годините, в които е част от Lidl. Започва като групов ръководител, за да се развие след това като ръководител в Кабиле, а в момента и като ръководител в складовата база в Равно поле. Признава, че в началото всяка нова позиция е била предизвикателство, но именно тези моменти го учат на дисциплина, професионализъм и как да управлява и мотивира хората. „Наскоро един от колегите, които бях назначил в Кабиле, се издигна и вече е ръководител отдел. Точно това ме радва – да виждаш как хората, които си избрал, се развиват“, казва той. Съди и по самия себе си – през годините получава различни възможности за развитие и се убеждава, че качествата му не остават незабелязани. Притежава и свободата да променя нещата към по-добро, което го мотивира още повече. Всичко това го кара да вярва, че е избрал правилното работно място, където истински го ценят Преди да стигне до него обаче пътят му минава през Америка. Току-що завършил Националната спортна академия, специалност „Треньор по футбол и педагогика“, късметът му се усмихва и печели Зелена карта за САЩ. Следват 5 години и половина в страната на неограничените възможности – период, в който започва от нулата, за да изгради всичко с много воля и усилия. Обикаля цяла Америка. Впечатлява се колко лесно е организирано всичко, колко огромни са разстоянията, колко безвкусна е храната и колко красиви места среща по пътя си – като Гранд Каньона, горите над Орегон, обляния в светлина Лас Вегас и завладяващия Ню Йорк, който най-истински усещаш, докато пътуваш между небостъргачите под звуците на „Empire State of Mind“ на Алиша Кийс. Спомените му от Щатите са необятни като самите тях, но на финала решава, че е най-добре да се прибере у дома. Така днес работното му място е в Lidl, а пътуванията са единствено за удоволствие. Бил е в Мексико, Куба, Дубай, Бали (където вижда 5-членно семейство на моторетка), Европа. Две места обаче са му най на сърцето – Италия и Родопите, където е израснал. Тук е и другата им пресечна точка с Цветинка – именно планината на Орфей е мястото, където тя си мечтае да живее един ден – „място, на което има всичко“ и където си у дома.