Възможност за любима работа

Юлия, Ирина и музиката, която ги свързва

Юлия Янкова, Мениджър-филиал в Русе, и Ирина Крумова, Заместник Мениджър-филиал в София

Offnews.bg , март 2021

Как две дами от Lidl съчетават успеха в търговията с любовта към танца и операта? Това разказва следващият ни материал от поредицата „В Lidl ценим хората", в която те срещаме с вдъхновяващата история на различни наши колеги. Днес в главната роля влизат Юлия Янкова, МФ във Ф125 Русе, и Ирина Крумова, ЗМФ във Ф185 София. Още от деца музиката белязва живота и на двете. За едната – това е операта, а за другата – балетът.

„От малка майка ми ме водеше на различни представления. Първото, което ясно си спомням, беше „Травиата" на Верди. Не помня на колко години съм била – не виждах добре сцената, но чувах гласовете на изпълнителите, оркестъра и как музиката изпълваше цялата зала. Това ме плени завинаги", спомня си Юлия. През годините любовта й към операта ще я отвежда до различни места – заедно с дъщеря й пътуват специално до Виена, за да гледат „Мадам Бътерфлай" на любимия й композитор Пучини. В австрийския град Брегенц слуша едни от най-големите оперни гласове на брега на езерото Bodenseе. Миналата година трябвало да посети и оперната сцена на Италия – Арена ди Верона, но пандемията преобръща плановете й.

Още като дете с обратите на съдбата се сблъсква и Ирина. Заради заболяване на белите дробове се налага да спре с класическия балет. Годините лечение обаче не отслабват любовта и към танца. Именно тя по-късно я връща отново към него – но този път към модерния балет. Следва над 10-годишна професионална кариера. Заедно с групата на балет Амбасадор участват в различни концерти, работят в Швеция и Финландия, обикалят и цяла България като част от шоуто на известния български илюзионист Боби Шоу. И така до момента, в който ражда сина си и животът й тръгва в друга посока – на сцената излиза светът на търговията, в който Ирина ще гради следващата си кариера.

Учи бързо, всеотдайна е и това предопределя успеха й. Вече повече от 10 години е зам.-мениджър филиал в Lidl. „Имам щастието да работя с прекрасни хора – и като личности, и като професионалисти. Нашият екип се чувстваме като част от едно семейство, което гледа в една посока – към общия просперитет", споделя Ирина. Това, което я впечатлява в компанията, е постоянната грижа за хората и желанието да се улесни тяхната работа. Иновациите, които се въвеждат, за да се оптимизира и улесни работата. Постоянното усъвършенстване и обучение на хората. Приемането и прилагането на добре аргументираните идеи. Екипната работа и спокойствието, че винаги може да разчиташ на помощ от своите ръководители и колеги. Всичко това й показа, че Lidl цени нея и своите служители.

Вдъхновява я да предава опита си и на следващите поколения – „Винаги съм се опитвала да уча новите служители да работят качествено, чисто и бързо. Да влагат креативна мисъл и лично отношение. Да, това е просто работа, но с капчица любов, щипка ентусиазъм и малко страст нещата отиват на друго ниво", казва Ирина. Всеотдайност и перфекционизъм, останали от времето на танците. Днес се занимава с йога, каланетика и пилатес, а на въпроса „Дали би танцувала отново професионално?", отговаря „Едва ли". Защото истински обича работата си. И защото когато човек сбъдне една мечта, просто си намира друга.

Също както става и при Юлия. Преди да попадне в търговията, работи като учител по история и география в продължение на 7 години. Случайна смяна на местожителството обаче я пренасочва към новото поприще. Открива мястото си в Lidl и така вече повече от 10 години. В началото ролите се сменят – от учител трябва да се превърне в ученик. Учи се да делегира, да разчита не само на себе си, но и на екипа, както и да не отлага днешната работа за утре. За това безспорно й помагат качества, усвоила като преподавател – умението да учи, да разбира поведението на хората и да бъде дисциплинирана. Днес това, което я задържа в Lidl, са сигурността и стабилността, които намира в компанията. Именно те й позволяват да се фокусира върху важните неща в професионален и личен план.

Това обаче, с което се гордее най-много, е нейният екип – „работливи, дръзки, целеустремени хора". Свързва ги и още нещо – страстта, която влагат. „Моето житейско мото е, че каквото и да правиш, трябва да дадеш най-доброто от себе си", казва Юлия. Научила го е от книгите, посветени на живота на различни исторически личности – друго любимо нейно занимание, освен операта. Прочела е биографиите на почти всички известни композитори, художници и мореплаватели. „Общото между тях е страстта, с която се отдават на това, което правят. Това съм почерпила и аз от тях – да си винаги на 100%, защото всичко друго е загуба на време и енергия", добавя тя.

 

Дата: 26.03.2021