Възможност за любима работа

Теодора и Петра от първия випуск на Lidl разказват

ученичка дуално обучение получава сертификат за успешно завършване от директор продажби и логистика Лидл България

Теодора и Петра: Научихме се, че парите се изкарват с труд и трябва да ги ценим

Теодора и Петра са от онези хубави примери, които ни доказват, че няма за какво да се притесняваме за младите поколения. Умни, амбициозни, любопитни и готови да поемат бъдещето си в свои ръце. Освен всичко друго, са част и от първия випуск в НФСГ, завършил дуалната форма на обучение у нас по проект на Австрийската камара, която им дава възможост едновременно да изучават теорията на избраната от тях професия и да практикуват наученото в реална работна среда. Резултатът е, че трупат трудов стаж, получават възнаграждение, а след завършването си, освен диплома за средно образование, получават и свидетелство за професионална квалификация в престижна сфера, което ги прави напълно готови да започнат работа по специалността си.

Теодора и Петра са сред първите ученици в дуална форма на обучение, избрали Lidl за своята професионална практика. През последните 2 години – в 11 и 12 клас, двете възпитанички на НФСГ работят в магазините  на веригата и виждат на практика какво представлява работата в търговията с бързооборотни стоки. „Най-важното, което научих от своите ментори, е, че преди всичко трябва да си целеустремен, организиран, дисциплиниран, да умееш да работиш в екип и да знаеш как се управлява екип“, така Петра обобщава най-важните уроци, които ѝ дава практиката в Lidl. Теодора я допълва, че винаги трябва да се стремиш да си удовлетворен от крайния резултат и когато искаш нещо, трябва да си много дисциплиниран и да полагаш нужните усилия, за да ти се получи.

И за двете момичета времето, прекарано в Lidl, не само ги учи на важни уроци, но им дава и много приятни моменти. „Всеки от екипа ми помагаше, обучаваха ме, постоянно ми показваха нови и нови неща. Винаги се е работило в приятна атмосфера, имаше много смях и позитивни емоции“, разказва Петра. „Бях много мотивирана и имах огромно желание постоянно да научавам нови и нови неща, да работя, да опознавам екипа“, споделя и Теодора, като допълва, че „вина“ за това е имала нейната шефка, която според думите ѝ е „най-прекрасната на света“.

Петра е категорична, че със сигурност би препоръчала Lidl като работодател, защото ѝ харесва това, че всичко е много организирано, дисциплинирано, мисли се за хората, дава им се шанс за развитие в компанията, работи се с много мотивация и идеи за развитие. Теодора също оценява високо факта, че във фирмата има перспектива за израстване, личностно и кариерно развитие.

Това, в което и двете се убеждават, е, че пари не се изкарват лесно. „Когато искаме пари от родителите ни, за да си купим нещо, да отидем на кафе с приятели или на кино, трябва да сме наясно с това как те са ги изкарали, колко труд и усилия са положили и да знаем, че трябва да ги ценим и да не ги харчим безразборно“, казва Теодора. Вярва, че младите хора трябва да се учат на труд, да не се оплакват и да не разчитат на мама и тате, а постоянно да се развиват, да учат нови неща и да се предизвикват с различни теми и въпроси, върху които да мислят и разсъждават. Затова и двете вече гледат към следващите предизвикателства – да продължат образованието си в Софийския университет и все така смело и уверено да чертаят бъдещето си.