Възможност за любима работа

Виктория Костова

Виктория Костова получава сертификат от главен изпълнителен директор Милена Драгийска и директор човешки ресурси Катерина Шопова

Виктория Костова: Любопитството е това, което ме води напред

 

Представяме Ви Виктория, която винаги прави по 2 неща едновременно и умножава денонощието по 2. За многото проекти, стажа в Lidl и любопитството като пътеводител в живота – разказва самата тя.

 

Защо се насочи към Lidl и какво те привлече да караш стаж именно тук?
Търсех нещо временно, защото работя на проектов принцип и във freelance работата понякога имаш дупки, които да запълниш с нещо по-различно от създаване на текстове. Имах опит в създаване на аудио-визуално съдържание, основно чрез визуална антропология, и исках да го усъвършенствам в проекта си тук.

Първото нещо, което си каза и което те впечатли, когато дойде в компанията като стажант?
Колегите от моя отдел, менторът ми и другите стажанти, които бяха изключително всеотдайни, подрепящи и насърчаващи.

Занимаваш се с ужасно много проекти, един от които е Open Sofia Foundation, където си доброволец. Разкажи ни повече за него?
Тепърва започнах като доброволец към Open Sofia Foundation с намерението да помагам с проектите им, по-конкретно с апликациите за грантово финансиране и създаването на текстове. Самата фондация се ръководи от чужденци и цели да улесни пребиваването им в страната ни и съществуването на хората в София като цяло.

Доброволец си и във фондация Step за LGBTIQ+ младежи и техните семейства, където се включваш в онлайн чата за подкрепа. В какво по-точно се изразява вашата подкрепа?
В България и в много други държави е изключително предизвикателно да си различен и често си възприеман като непълноценен гражданин заради това. Няма универсална рецепта за това как човек да преживее насилие или самота, затова е необходимо да има такъв тип услуга като чат линия, на която хората да се свързват анонимно и да споделят какво преживяват. Не можеш напълно да разбереш някого, защото всеки се сблъсква с различни фактори, които му се отразяват. Можеш само да си там и да помагаш с каквото можеш на база твоето проучване и умения.

Едновременно с това, си основател и на Zero Waste България – откъде дойде идеята за него и защо се реши? Ти самата какво правиш, за да живееш устойчиво и с нулев отпадък?
Срещахме се с Блажка Димитрова в 9 Academy – аз бях част от екипа като координатор на събитията, а тя тогава беше част от Академията. Всичко стана много естествено, защото имаше такава потребност за обучение на хората по тази тема. Аз самата съм някъде по средата на пътя си и се опитвам да следвам петте принципа на нулевия отпадък – откажи, намали, използвай отново, рециклирай, компостирай.

Кое е онова, което веднага би изхвърлила от всички домакинства?
Вярвам, че всеки избира какво да има в дома си според финансовите си възможности и потребностите, които има, но понякога е и заради това, че не е помислил за алтернатива. Може би бих изхвърлила чашките за кафе за еднократна употреба от офисите и от домовете.

Твоят проект е да разработиш и създадеш съдържание за видео обучения – имаш ли вече конкретна идея, която да ни споделиш?

Идеите са няколко и те се развиват благодарение на обратната връзка на екипа и това, че гледаме в една посока. Засега завършвам видео обучение от две части за трикове и съвети на работното място, които да помогнат на новия служител да се адаптира по-лесно и по-бързо в Lidl и за по-кратко време да започне да върши работата си пълноценно.

В допълнение към всичко това, се занимаваш и с контактна импровизация и дигитални изкуства – от къде дойде интересът ти към тях?

Експериментирала съм с контактна импровизация, защото много ме вълнува движението като тема. Движението е с нас от самото ни раждане и е нещо, което удобно забравяме пред компютрите. Ментор съм и към практика за създаване и обогатяване на онлайн платформа речник за дигитални изкуства – това и да се работи в посока хората да намират нужното по-лесно и бързо.

И не на последно място, правиш и craft бира – какво е нужно за добрата craft бира? Каква бира ще ни сипеш, ако ти дойдем на гости?
Аз съм съвсем любител и нямам много опит, но като част от устойчивата стратегия за съществуване, се опитвам да произвеждам някои неща вкъщи. Бих почерпила с IPA.

Учиш журналистика в Софийския университет – накъде, след като завършиш? Остава ли ти се в България? 
Не съм мислила за това къде бих живяла, като завърша – ще видим къде ще се намирам. Аз съм много любопитен човек и ми се занимава с почти всичко.

Ако в рамките на 1 ден имаш пълната власт в България, какво ще промениш и какво ще направиш?
Аз бих се опитала да спася природата със законови рамки. Друга кауза би била да имаме по-работещи закони за start-up средата и да се инвестира в неформално и интерактивно образование, най-вече такова със социална насоченост.

Книгата, която най-силно ти повлия или пък те промени?
Тези неща не стават с книги, а като видиш какво се случва ‘на терен’ и говориш с хората. Иначе има много сериозни и почти задължителни заглавия. Учила съм в Английската гимназия и там изучавахме английски и американска литература с журналиста и писател Петър Краевски – Фокнър, Джойс и много други.

Когато порасна, ще стана…
По-търпелива и умерена, както и по-спокойна.