Възможност за любима работа

Кристиян Начев

Двама колеги пият кафе в кантината в Равно Поле. От ляво е Кристиян Начев.

И тази година Лидл България продължава успешната си стажантска програма с нови 9 таланти, готови за успех. Защото Lidl е място, в което стажовете са реална кариерна възможност за млади хора без опит, но с хъс, знания и добри идеи.

Кристиян Начев, един от стажантите в Лидл България миналата година, сподели в разговор, че "когато порасне, ще стане утвърден и успял професионалист в сферата на логистиката". Днес вече е с крачка напред в реализирането на плановете си. Кристиян не само защити убедително проект за оптимизация на складова планограма, но вече е и служител на Lidl в Логистичната база в Равно поле. И днес разказва за своя успешен път в Лидл България.

Как попадна в стажантската програма на Lidl и на какво те научи тя?

Дойдох на стаж в Lidl, воден от желанието да се развивам в България, и то конкретно в сферата на логистиката. Привлече ме възможността да работя с голям екип от професионалисти, от които мога да придобия практически опит. Приятно ме изненада това, че ме обучаваха с много голям хъс, желание и търпение дори когато ги питах За едно и също нещо по няколко пъти. Стажът в Lidl ме научи да бъда много по-съсредоточен и концентриран - до степен, когато имам нова задача, да се стремя да я изпълня възможно най-бързо и да не я отлагам във времето.

След стажа получаваш възможност да останеш на работа в Lidl за постоянно. Какво те мотивира да избереш компанията за свой първи работодател?

Компанията оправда всичките ми очаквания - условията и социалните придобивки са много добри, екипите, с които работих, са изключително отзивчиви към новите хора, а всички процеси са на много високо ниво.

Освен че работиш, ти все още си студент в Техническия университет в София. Как съвместяваш ученето с работата? Какво от наученото в университета прилагаш на практика?

Това е последната ми година в университета и програмата ми, за щастие, е по-лека. Успявам да балансирам между работата и ученето благодарение на моите ръководители, които се съобразяват с ангажиментите ми там. Прилагам много голяма част от теорията в работата си. Сега съм в отдел "Прием стока", където се занимавам с физическото приемане на артикулите и организацията на пристигащите камиони. За да оптимизирам пътя на колегите, които разпределят стоките в склада, се старая да приемам доставките на рампи, които са най-близко до техните складови позиции. Това е теорията на материалните потоци и най-кратките пътища на стоката в склада, която усвоих в университета и сега мога да използвам в практиката си.

Как виждаш професионалното си развитие през следващите няколко години?

Като начало искам да мина през всички отдели в склада в Равно поле, за да разбера как функционират. И след това, ако ръководителите ми преценят, че се справям добре, ще се радвам да ме повишат в следващото ниво на позицията.

Какво би посъветвал младите, които в момента търсят стаж по специалността?

Бих ги посъветвал да не се отказват от мечтите си, ако кандидатстват някъде и ги отхвърлят. И аз съм бил в такава позиция - вярвам, че явно ми е било писано да стана част от стажантската програма на Lidl и след нея да остана да работя в компанията.

Ако трябва да опишеш своя перфектен ден, какъв би бил той?

Като се замисля, скоро имах точно такъв перфектен ден. Сутринта бях на работа, цялата смяна мина без никакви проблеми. Чувствах се удовлетворен от себе си и свършената работа. Прибрах се и вечерта излязох с приятели. Така си представям един изключително ползотворен и перфектен ден - идеална комбинация от добре свършена работа и почивка след това.

сп. DIVA!, 10.05.2021