Възможност за любима работа

Ани Стоянова

Ани Стоянова, стажант в Лидл България

Как реши да учиш две толкова различни специалности – право и биотехнологии?

Още от малка имам интерес към правото. Винаги съм считала, че хората, които познават и разбират законите, имат предимство пред останалите, защото знаят правилата на „играта". Биотехнологиите ме спечелиха на доста по-късен етап – когато трябваше да реша какво да уча. Любопитство и дисциплина са качествата, които най-много ми помагат да оползотворя максимално времето в университета, изучавайки две толкова различни специалности.

Какво ти дава всяка една от тях и имат ли нещо общо помежду си?

 Общото между правото и биотехнологиите са законите. При правото това са правила, създадени от хората, които да поддържат нормалното и стабилно функциониране на обществото. В биотехнологиите също сме принудени да спазваме природните закони, за да достигаме до човешки открития и иновации, които да работят в наша полза. Двете специалности ми дават възможност да анализирам от различен ъгъл възникнали ситуации и проблеми, като по този начин се достига до комбинативни и нестандартни решения.

Защо избра Lidl и какво беше първото ти впечатление, когато дойде тук?

Стажът в Lidl е възможност да се запозная от близо с работата в голяма международна компания. Проектът е организиран с много внимание и с идеята да е максимално от полза за нас, стажантите.

Твоята задача е с фокус обработване на застрахователните случаи – какво по-точно трябва да направиш и имаш ли вече конкретна идея, която да ни загатнеш?

Застрахователните случаи се въвеждат, съхраняват и обработват в дигитална база данни. Задачата ми е свързана с това да се запозная с всяка една от тези стъпки до приключване и затваряне на случая и да предложа начин за оптимизация на процеса по обработка. Подобна оптимизация считам, че може да се постигне с повишаване на дигитализацията, което би спестило основни ресурси – време и пари.

Как се запали по синхронното плуване? На колко години беше, когато се случи? 

Започнах да тренирам синхронно плуване, когато бях на 9 години. Първоначално не исках да се занимавам сериозно, но майка ми настояваше и днес съм й много благодарна за това. Започнах с още две момичета, като попълнение към тогавашния отбор, и с времето, научавайки основите, започна да става все по-интересно и вълнуващо.

Какви медали и състезания имаш зад гърба си?

Имах късмета да попадна в отбора на най-добрата треньорка у нас. Благодарение на усилена работа и постоянство винаги сме били с отлични представяния на състезанията в страната. Участвахме успешно и на няколко турнира в Сърбия, Белгия, Хърватска. Имам над 20 медала, но и много повече прекрасни спомени и важни уроци от това време.

А защо в даден момент реши да бъде само хоби?

Спортът и състезанията до голяма степен изградиха личността, която съм днес, но никога не съм гледала на плуването като кариера или занимание за цял живот. Професионалният спорт не е за всеки и човек трябва да избира битките, които иска и може да води.

А към екологията как се роди интересът ти?

Първото нещо, което истински ме провокира да се замисля по темата, бяха сламките. Все още нямам обяснение защо всяка втора напитка в заведенията се сервира със сламка. Добре, че ги забраниха от тази година. Въпросът е можем ли реално да се откажем от всички вредни навици на човечеството, които унищожават средата, в която съществуваме. Филмът на Сър Дейвид Атънбъро „Животът на нашата планета" показва реалността и поглежда към бъдещето. Смятам, че е задължение на всеки един от нас да е запознат с темата, за да може да даде своя принос за по-чисто утре.

Кой екологичен проблем те стресна най-много, когато разбра за него?

Най-стряскащ е фактът, че екологичен проблем в единия край на земното кълбо засяга качеството на живот по цялата планета. Екосистемата е много крехка и всички фактори са свързани, затова и всеки проблем води към следващия.

Ти самата, в твоето ежедневие, какво правиш в тази посока?

Събирам и изхвърлям боклука си разделно, използвам торбички за многократна употреба за плодове и зеленчуци, избягвам максимално пластмаса за еднократна употреба, пътувам с метро.

Ако имаш право да внесеш 1 закон в областта на екологията, какъв ще е той?

За въвеждане на изцяло зелена енергетикa без въглеродни емисии.

Най-вълнуващото ти пътуване беше, когато…

Всяко пътуване е вълнуващо с това, че те среща с нови места и хора и ти дава възможност да се докоснеш до начин на живот, различен от твоето ежедневие. Определено Рим е мястото, на което бих се връщала отново и отново заради специалната енергия, скрита в историята, изкуството, храната и цялата естетиката на града.

С коя личност би искала да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Преди близо един век Коко Шанел променя представите за мода и красота, като налага немислими до тогава тенденции – вкарва панталона в женския гардероб, черното става част от ежедневното облекло и т.н. Бих искала да я попитам как ще промени днешните представи за красота и естетика.

Книгата, която най-много те е впечатлила и защо?

Последната книга, която истински ме впечатли, е „Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли. Романът развива универсални теми като справедливост, морал и приемане на различните, но през погледа на 9-годишно дете. Разсъжденията са чисти и освободени от предразсъдъци и напомнят за истински важните неща в живота.

В какво вярваш…

В съдбата и че всичко се случва с причина.