Възможност за любима работа

Магдалена Драганова

Магдалена Драганова, стажант в Лидл България

Учиш „Приложни и чужди езици за администрация и управление с английски и немски език" – разкажи ни повече за тази специалност?

Исках да е нещо, което да е както свързано с немски и английски, така с някоя академична област. Тоест, не исках да бъде само филология, а тази специалност ни подготвя и за преводачи.

Какво най-много ти харесва и ти е интересно в преводите, и особено симултанния превод?

Това, че вършиш рационална и същевременно креативна работа. При симултанния превод, освен да си точен, има значение и по какъв начин ще представиш казаното. Трябва да си едновременно креативен и точен. Трябва да притежаваш комплексни личностни качества, да усъвършенстваш дикцията си. Не на последно място, в  тази професия рядко има монотонност.

Какво прави един преводач истински добър?

Способността да импровизира, да създава думи на момента (както немският го позволява в правилото Komposita). Добрият преводач не зацикля само върху спазването на граматичните правила, но се фокусира върху произношението и богатството на лексиката. Той трябва да притежава качеството да излиза от напрегнати ситуации. Например, когато говорителят в конференцията каже дълъг виц, който не може по никакъв начин да бъде интерпретиран на другия език. Само за части от секундата преводачът трябва да намери изход от ситуацията.

Била си наш сезонен служител в Царево – какво ти беше най-интересно и те накара да искаш да се върнеш отново, само че вече като стажант?

Беше ми полезно да опозная организацията в голяма компания – кой какво върши и как работи. Много исках да разбера целия процес – от доставянето на продукта до продажбата му. Даже си казвах "Дали някога, някъде там в бъдещето бих могла да работя в Равно поле?". Което се осъществи 2 години по-късно и сега съм вече стажант.

Занимавала си се с музика в продължение на 8 години. Какво те накара да спреш? 

В един момент изкуството започва да обременява човек. Пък и исках да правя нещо, с което да се чувствам полезна в обществото, както и да развия други умения. А и не одобрявам, че хората, които се занимават с подобни дейности, стават маркетингови продукти и марионетки.

С коя личност би искала да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Великите хора никога не са били признати от мнозинството. Затова бих искала да седна с някоя личност, която носи в себе си мъдрост и истина. Колкото по-неизвестна, толкова по-добре.

Книгата, която най-силно те е впечатлила и защо?

Новият Завет. В нея откривам любов, красота, живот, смисъл.

В какво вярваш…

Вярвам в Господ и православието.

Имаш 30 секунди, в които светът слуша само теб – какво ще кажеш?

Прави на хората това, което искаш да правят на теб. Не изисквай от тях това, което ти сам не можеш да предложиш. Не си губи времето в безсмислие. Търси грешките в себе си и помни, че когато познаваш недостатъците си, можеш да се усъвършенстваш. 

Не мисли за себе си високо – знай, че винаги има някой по-умен и кадърен от теб. Учи се от всеки и всичко. Успехът е вътре в нас, а не извън нас. Не външните обстоятелства ни правят личности, а вътрешните качества, които носим. И да не забравяме, че ние ги придобиваме най-вече в тежките и напрегнати моменти.