Възможност за любима работа

Мартин Стоянов

Мартин Стоянов, стажант в Лидл България

Как се появи интересът ти към икономиката, че да я избереш и като своя специалност?

Интересна ми е, защото имам голямо желание да се запозная със спецификите на отделните икономически субекти и взаимовръзките между тях. Смятам, че икономиката е наука, която е неизменен спътник в нашето ежедневие. Тя определя процесите и измерва показатели, свързани с развитието и просперитета на дадена сфера в съвременния свят. 

Икономиката на коя държава би определил като най-успешна и защо?

Изключвайки икономическите „гиганти" САЩ и Китай, за мен икономиката на Германия може да бъде определена като една от най-успешните в световен мащаб. Голяма предпоставка за този подем е изключителното развитие на технологиите в производството. Техният икономически модел се базира на непрестанна иновативност и настойчивост, които спомагат за успешното развитие на държавата.

Компанията, която си мечтаеш един ден да опознаеш отвътре?

За мен би било много интересно да опозная една от бързо разрасналите се компании, която се занимава с производството на електромобили, а именно Tesla Inc. Тя пробужда любопитството ми, тъй като за кратък период от време успя да се наложи на пазара и да стане един от най-иновативните и предпочитани производители на автомобили в света. Намирам това за наистина впечатляващо и бих искал да узная тайната, която се крие зад този успех.

Защо избра стаж в Lidl?

Стажът в Lidl е възможност за мен да обогатя своите знания и да надградя умения, които биха ми били от полза за по-нататъшно кариерно развитие. Също така, това е шанс да се запозная с нови хора, с които имаме сходни интереси.  

Вече би трябвало да си прекарал 2 седмици в наш филиал – къде беше и какво най-много те впечатли?

Прекарах две седмици във филиали 102 и 187 в град София. Там имах щастието да се запозная с хора, които са наистина отдадени на своята професия и правят всичко по силите си, за да отговорят на очакванията на своите клиенти. Именно те ми направиха най-голямо впечатление.

Твоята задача е „Как да работим по-умно вместо да работим повече в нашите магазини?" От това, което видя в нашите магазини, къде мислиш се крие отговорът на този въпрос?

В толкова огромна и бързо развиваща се компания като Lidl процесите по оптимизация са от изключителна важност и всички служители са непрестанно ангажирани с тях. Търсенето на по-иновативен начин за извършване на дадена дейност във филиалите спомага за улесняването на работния процес и повишава продуктивността.

11 години се занимаваш с тенис – кой за първи път те заведе на корта?

Моята майка. Тя беше човекът, който запали интереса ми към този спорт. До ден днешен съм ѝ много благодарен, тъй като обикнах тениса и той се превърна в моето любимо хоби, което все още практикувам.

На какво те научи спортът?

Научи ме на дисциплина, уважение към противника и постоянство. Този спорт до голяма степен разви личностните ми качества и спомогна да бъда човекът, който съм днес.

С коя личност би искал да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Ако имах тази възможност, бих искал да вечерям със световния номер едно в мъжкия тенис, Новак Джокович. Той е най-мотивираният и вярващ в своите възможности играч и това го отличава от всички останали. Бих искал да го попитам как успява да поддържа толкова безапелационна игрова форма и да запазва самообладание в най-важните за него моменти.

Книгата, която най-силно те е впечатлила?

„Мисли и забогатявай" на Наполеон Хил. Успя да ме убеди, че силата на мисълта е тази, която може да превърна мечтите ни в реалност.

В какво вярваш…

Вярвам, че всичко в този живот е постижимо, стига да имаш амбицията и отдадеността да го направиш.

Имаш 30 секунди, в които светът слуша само теб – какво ще кажеш?

За мен опазването на нашата планета е от първостепенно значение. Затова бих искал да кажа, че ние трябва да бъдем отговорни към бъдещите поколения и Земята, която наричаме наш дом.