Възможност за любима работа

Страхил Стоянов

Страхил Стоянов, стажант на Лидл България 2021

Учиш бизнес управление, предприемачество и финанси – как се насочи към тази област?

Избрах „Управление на бизнеса и предприемачество", защото исках да уча управленска специалност. Към нея след това добавих и „Финанси", защото от малък обичам да планирам, пресмятам и бюджетирам. Така двете специалности се съчетаха много добре.

Най-важното правило при управлението на парите е… дисциплината.

Защо избра стаж в Lidl – от финанси към бързооборотни стоки?

Имах желание да разбера как функционира една компания, занимаваща се с търговия на бързооборотни стоки. Lidl е сред лидерите на този пазар и това ме привлече. А и при търговията на бързооборотни стоки също има финанси. ? Също ми хареса фактът, че ще срещна нови хора по време на стажантската програма.

Вече си прекарал 2 седмици в наши филиали – къде беше и какво най-много те впечатли?

Бях във филиалите Ф102 „Атанас Москов" и Ф187 „София Ринг Мол". Най-много ме впечатли сплотеността, чувството за принадлежност и екип и в двата филиала. Занимавал съм се със спорт и винаги съм харесвал това усещане. Затова и се чувствах много добре по време на стажа ми при тях. За относително кратко време служителите и в двата филиала ме приеха и много се харесахме.

Твоят проект е „Как да работим по-умно вместо да работим повече в нашите магазини?" От това, което видя в нашите магазини, къде мислиш се крие отговорът на този въпрос?

Отговорът се крие във взаимното сътрудничество между филиалите, регионалното дружество, централния склад и централния офис, които трябва да проучват процесите в дълбочина и да търсят къде има място за подобрение. Винаги има място за подобрение.

Като ученик си се занимавал с лека атлетика – спринт и щафета. Колко време се занимава с този спорт? 

Започнах да тренирам през август 2012 г. и тренирах сериозно в продължение на 4 години и половина. Състезавах се за СКЛА „Добруджа – Добрич" – имам общо 16 медала от различни национални и международни шампионати по лека атлетика.

Кое беше най-ценното ти постижение?

Най-ценното ми постижение е първият ми медал по лека атлетика (бронзов) през зимата на 2013 г. на 60 метра (държавно индивидуално първенство в зала за момчета и момичета под 16 г.). Този медал ми помогна да повярвам в себе си. Родителите ми също бяха много, много щастливи.

На какво те възпита спортът, което ти е полезно и до днес в живота?

Спортът ми помогна да изградя работна етика. Научи ме на търпение, да печеля и да губя, да уважавам противника, а когато някой е по-добър от мен, да го призная и приема.

Покрай спорта ли се появи и интересът ти към здравословното хранене?

В 9-ти клас госпожата ми по физическо заведе мен и един мой приятел в био магазин близо до гимназията. Продавачката беше много сърдечен човек и започна да ни обяснява за храните и правилното хранене. Постепенно, всяко голямо междучасие, аз и приятелите ми започнахме да ходим само там и да си купуваме различни неща – чайове, ядки и др. Бих казал, че точно тази жена запали огънчето в мен и започнах активно да търся повече информация по темата – в началото чрез статии в интернет, а по-късно и чрез книги.

С коя личност би искал да седнеш на вечеря и какво ще я питаш?

Бих искал да седна на вечеря с дядовците ми, които са починали рано. Да ги поразпитам за живота им и да ги опозная.

Обичаш да четеш литература в областта на икономиката и здравословно хранене. Кои са заглавията, които са те впечатлили най-много?

В областта на финансите, това е „Парите или живота" на Вики Робин. В нея има много хубава сентенция, която казва, че „Парите са нещо, за което обменяте жизнената си енергия. Вие продавате времето си за пари…. Затова и единственият реален актив, който имаме, е нашето време. Часовете на живота ни". В областта на храненето – „Deep Nutrition: Why Your Genes Need Traditional Food" – от нея се научих да не консумирам рафинирани растителни мазнини.

В какво вярваш… Вярвам в добрия пример.