Възможност за любима работа

Началото на следващите четири истории си прилича посвоему. Мая, Георги, Иван и Антония са още ученици, когато попадат в света на възрастните – включват се в лятната практика на Lidl, а последвалите развръзки са коя от коя по-вдъхновяващи. Това лято програмата отново търси ученици от цялата страна над 18 години, които да направят първите си професионални крачки в магазините на веригата. Трябва само да са готови за едно различно лято – от 1 юли до 31 август, в което да научат нови неща, да спечелят първите си пари и да срещнат нови приятели. А преди това – да кандидатстват на jobs.lidl.bg до 31 май.

Именно практикантската програма отвежда Мая Савеска до търговията. Миналото лято тя прекарва 2 месеца в магазина във Враца като практикант. „Това е чудесно начало за хора, които искат да бъдат самостоятелни. Научих се да общувам по-добре, да бъда отговорна към работата си и да изпълнявам поставените задачи, което е добър урок за млад човек без предишен опит.“, споделя тя. След края на практиката кандидатства за постоянна работа и днес вече е касиер-продавач. Отговорностите са повече, но също и научените уроци и удовлетворението от добре свършената работа. Харесва й, че може да бъде полезна, а колегите й могат да разчитат на нея. „Гордея се с това, че откакто започнах в практикантската програма се развих много и съм по-уверена в това, което правя. И другите го забелязват“, добавя тя.

Това дава практикантската програма и на Антония Миронова от същия град. Когато през 2018 г. завършва програмата, нейният ръководител я кани да започне постоянна работа като касиер-продавач. Поканата е приета, а днес Антония успешно съчетава задачите си в Lidl със студентския живот. „Днес общувам с клиентите много по-уверено. Станах и по-отговорна – към екипа, работата и особено, при боравенето с пари на каса“, споделя младото момиче. Гордее се, че е успяла да се докаже в очите на своите колеги и ръководители. „За мен Lidl е второто ми семейство. Екипът ме прие много добре и колегите знаят, че винаги могат да разчитат на мен, както и аз на тях“, допълва тя. Това е и другата причина да обича работата си – приятелите, които открива на работното си място.

С развитието си заслужено може да се гордее и Георги Георгиев. Мястото отново е Враца, където участва в две поредни издания на програмата. „Най-впечатляващото за мен беше, че се научих да работя в екип, защото до този момент нямах тази възможност“, разказва той. Минава и през различни обучения, с помощта на които успешно навлиза в работата. „Това беше голяма крачка за мен. Да ме приемат в екипа, да ме похвалят, че се справям добре – беше много голям плюс“. С трудолюбието си и с това, че се учи от грешките, успява да спечели доверието на своите ръководители. Затова съвсем естествено го канят да продължи развитието си в компанията на постоянна работа. Днес Георги е младши зам.-мениджър филиал и признава, че дори не е мечтал за подобно нещо. Продължава да учи много нови неща, вече като ръководен кадър и с още по-голяма мотивация. Зад себе си има страхотни колеги и задружен екип, на които да разчита. Сред тях среща и любовта – настоящата му приятелка, която също като него участва в практикантската програма.

Още по-голяма крачка в развитието си прави Иван Димитров. След като работи като практикант в Lidl, продължава като студент във Варна. Вижда обаче колко негови колеги успяват да се реализират в компанията. Решава да последва техния пример и да кандидатства за работа. Тук натрупаният опит като практикант оказва важна роля – „Благодарение на лятната практика имах добра основа. Много по-лесно се адаптирах към правилата и начина на работа. Успях бързо да се впиша в екипа, да общувам с колегите и да делегирам задачи, което много ми помага“. Когато се присъединява към Лидл, работи в градовете Варна, Бургас и Пловдив. Започва и обучението си за регионален мениджър продажби. Като такъв ще отговаря за доброто представяне на поне няколко магазина. Ще пътува и ще се среща с колеги от други магазини в страната. Това е и което най-много му харесва. „Регионите, които посещавам са разнообразни, с различна атмосфера и хора, от които научавам много. Срещам дългогодишни служители, които все още работят със същия хъс и енергия“, споделя впечатленията си той. Гордее се, че се справя по-уверено и взима решения, без да се притеснява, а най-любимо му е да похвали колега, когато се е справил добре. Пожелава си все така уверено да върви напред и както досега, да доказва на себе си, че на практика може всичко.

Повече за практикантската програма на Lidl може да научите тук